Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Από ύφεση σε ύφεση....BofA: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για Ελλάδα - Ύφεση -0,2% το 2015 και -1,8% το 2016

BofA: Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για Ελλάδα - Ύφεση -0,2% το 2015 και -1,8% το 2016
Άλλη μια εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα... το ίδιο αποτέλεσμα
Είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος και του χρόνου, καθώς πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής. 

Αυτό αναφέρει στην τελευταία 5σέλιδη ανάλυσή της η Bank of America Merrill Lynch υπό τον τίτλο «Another election, same outcome» (Ακόμη μία εκλογή, το ίδιο αποτέλεσμα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, στην οποία και επισημαίνει ότι μόνο η υλοποίηση του προγράμματος θα μειώσει την αβεβαιότητα για τη χώρα και μόνο όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανακεφαλαιοποιηθεί θα....... είναι πλήρως λειτουργικό και πάλι. 

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch η πολιτική αβεβαιότητα πιθανό να συνεχιστεί, ενώ εάν επιβεβαιωθεί η έλλειψη συνέχειας της πολιτικής η χώρα θα παραμείνει στη σοβαρή κρίση.

Την Κυριακή η Ελλάδα πραγματοποίησε τις τέταρτες εθνικές εκλογές της τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ στους τελευταίους 15 μήνες, είχε έξι εκλογές: τις ευρωεκλογές, τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα. 

Ο νέος πρωθυπουργός θα είναι ο πέμπτος τα τελευταία πέντε χρόνια και ο υπουργός Οικονομικών θα είναι ο έβδομος. 

Ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το Φεβρουάριο, ο Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει παρόμοια υποστήριξη από το εκλογικό σώμα, ενώ πλέον δεν έχει τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του κόμματος. 
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία και οι πολιτικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. 

Δύσκολη η προσεχής περίοδος

Η Bank of America Merrill Lynch αναθεωρεί ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις της για την ύφεση του 2015 στο -0,2%, εξαιτίας της καλής επίδοσης του δευτέρου τριμήνου του έτους, αν και δεν αποκλείει αν το ποσοστό του +0,9% που ανακοινώθηκε αναθεωρηθεί χαμηλότερα στο μέλλον. 


Το νέο πρόγραμμα υποθέτει ύφεση -2,3% το 2015 και -1,3% το 2016. 
Για πρώτη φορά, η Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι αυτοί οι αριθμοί μπορεί να είναι σχετικά απαισιόδοξοι.

Γι' αυτό και εκτιμά ότι η οικονομία συρρικνωθεί κατά -0,2% φέτος και κατά -1,8% το 2016. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι η βασική κινητήρια δύναμη της συστολής, καθώς υπήρξε κατακόρυφη πτώση δεδομένου ότιοι έλεγχοι κεφαλαίων γίνονται αισθητοί στην οικονομία.

Η κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει αδύναμη επί τη βάσει της αβεβαιότητας, η ρευστότητα να παραμείνει περιορισμένη, ενώ τα μέτρα λιτότητας θα εντείνουν τις δυσκολίες της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση φέτος και του χρόνου, επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας ότι πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να είναι πλήρως λειτουργικό και πάλι. 




www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου