Τις 700.000 εκτιμάται ότι θα φτάσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές για διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ετήσια βάση, με το πρώτο «κύμα» να έχει ήδη «χτυπήσει» τους ασυνεπείς καταναλωτές, με τα συνεργεία του διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) να μην επαρκούν για να ανταποκριθούν στις μαζικές εντολές της ΔΕΗ για 100.000 αποκοπές.
Μέσα σε περίπου δέκα ημέρες ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε......... 15.000 διακοπές ρεύματος οφειλετών της ΔΕΗ σε όλη τη χώρα, με ρυθμό, δηλαδή, περί τις 1.500 διακοπές σε καθημερινή βάση. Να σημειωθεί ότι το επίπεδο των διακοπών ηλεκτροδότησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2013, δηλαδή πάνω από τις 350.000 ετησίως, «αγγίζοντας» τις 700.000 εντολές αποκοπών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι η απότομη αύξηση των εντολών αποτελεί πρόβλημα για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς χρειάζεται ένα μεταβατικό διάστημα για να οργανωθούν τα συνεργεία. Πάντως τόνισε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εντολών διακοπής τελικά δεν πραγματοποιείται καθώς ο πελάτης στο «πάρα πέντε» προβαίνει σε ρύθμιση με τη ΔΕΗ, ενώ περίπου το 30% περίπου πληρώνει μετά τη διακοπή.
Η ΔΕΗ στοχεύει στους μπαταξήδες και κυρίως στους λογαριασμούς με οφειλές που έχουν ξεπεράσει το ποσό των 1.000 ευρώ το τετράμηνο και δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων, δηλαδή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί περί τα 600.000 νοικοκυριά.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 2,2 με 2,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, περί τις 2,1 εκατομμύρια παροχές ρεύματος είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους (από τους 7,4 εκατομμύρια), άρα περίπου ένας στους τρεις πελάτες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μεγάλο πρόβλημα είναι ρευματοκλοπές, με συνήθεις υπόπτους τις επαγγελματικές καταναλώσεις. Σύμφωνα τον ΔΕΔΔΗΕ, σε ετήσια βάση πραγματοποιούνται περί τις 800.000 έλεγχοι για ρευματοκλοπές, ενώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015 εντοπίστηκαν 5.500 χιλιάδες ρευματοκλοπές.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σχεδιάσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 250 εκατ. ευρώ με πενταετή διάρκεια. Η χρηματοδότηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή της ΔΕΗ και της ΕΤEπ.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαργυρίου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης 170.000 «έξυπνων» μετρητών που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες περιοχές (Λευκάδα, Λέσβο, Λήμνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη) προϋπολογισμού 86 εκατ. ευρώ.
Η κατακύρωση του διαγωνισμού θα γίνει εντός εξαμήνου ενώ μέχρι τέλος του 2016 θα έχουν εγκατασταθεί οι πρώτοι 10.000 μετρητές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου