Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

ros231114.jpg39 Τούρκοι επιχειρηματίες που βρίσκονταν στη Ρωσία, ως συμμετέχοντες εκθέτες στην αγροτοβιομηχανική έκθεσηSouthAgro στην πόλη Κρασνοντάρ, κοντά στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, συνελήφθησαν από τις ρωσικές Αρχές και αναμένεται να απελαθούν ως… λαθρομετανάστες.
Σύμφωνα με ρωσικά Μέσα,…….
οι 39 Τούρκοι επιχειρηματίες εισήλθαν στη Ρωσία ως τουρίστες και δεν είχαν visa για επαγγελματική παρουσία στη χώρα.
Επίσης, ακυρώνονται μαζικά όλες οι κρατήσεις για διακοπές τις ημέρες των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας.
Η Ρωσία εξακολουθεί να περιμένει μια λογική απάντηση από την Τουρκία σχετικά με τον λόγο για τον οποίο κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι.....
.... δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας ούτε την επιβολήεμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη χώρα αυτή.
Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους του στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία.
«Δεν επιβάλλουμε εμπάργκο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, και σημείωσε: «Οι περιορισμοί επιβάλλονται εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από διάφορες μορφές εξτρεμισμού. Φυσικά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ελέγχου. Αυτό είναι μάλλον φυσικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του τις απρόβλεπτες ενέργειες της Τουρκίας».
Ωστόσο, οι έλεγχοι στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα (κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος) που εισάγονται από την Τουρκία έρχονται να προστεθούν στα οικονομικά «αντίποινα» του Βλαντιμίρ Πούτιν: είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις της Μόσχας για επιπτώσεις στα μεγάλα ρωσοτουρκικά ενεργειακά και κατασκευαστικά projects συνεργασίας (όπως οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου), στο διμερές εμπόριο και κυρίως στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει η Μόσχα στην Αγκυρα θα είναι ανηλεής και αναμένεται να… παρασύρει πολύ περισσότερες εμπορικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας ο όγκος τωνεμπορικών συναλλαγών για το έτος 2014 ανήλθε στα 31,2 δισ. δολάρια, με τη Ρωσία να αποτελεί τον μεγαλύτερο εταίρο της Τουρκίας στις συνολικές εισαγωγές με 25,3 δισ. δολάρια (ποσοστό 10,4%), και τον έβδομο μεγαλύτερο στις εξαγωγές με 5,9 δισεκατομμύρια και ποσοστό 3,8%.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της Τουρκίας από τη Ρωσία αφορά, φυσικά, τοφυσικό αέριο: η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία το 54,7% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
Πιο σημαντικοί από το ίδιο το γκάζι είναι όμως οι –μεγάλης στρατηγικής αξίας– αγωγοί του: πριν από έναν χρόνο Πούτιν και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει με τυμπανοκρουσίες στην κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού «Turkish Stream», που θα αντικαθιστούσε τον αγωγό«South Stream» και θα ένωνε τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας, ενώ στη συνέχεια παρακλάδια του αγωγού θα μετέφεραν το αέριο στην Ευρώπη.
Μετά τις χτεσινές δηλώσεις Μεντβέντεφ, όμως, φαίνεται πως τα φιλόδοξα αυτά σχέδια καταρρίφθηκαν μαζί με το «Σουχόι». Η ίδια… ομίχλη σκεπάζει πλέον και τα σχέδια για την κατασκευή του ατομικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου.
Οσον αφορά δε τον τουρισμό, ήδη άρχισαν μαζικές ακυρώσεις ταξιδιών από τους Ρώσους τουρίστες: πέρσι επισκέφθηκαν τη γείτονα σχεδόν τεσσεράμισι εκατομμύριαΡώσοι ταξιδιώτες, το 12% περίπου του συνόλου των τουριστών.

Πούτιν: Η Τουρκία οδηγεί σκόπιμα τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε αδιέξοδο

Παρευρισκόμενος σήμερα σε τελετή για την παραλαβή διαπιστευτηρίων πρεσβευτών, στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως, κατά την άπoψη της Μόσχας, η Τουρκία προσπαθεί σκόπιμα να οδηγήσει τις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας σε αδιέξοδο.
«Φαίνεται πως η τουρκική ηγεσία σκόπιμα οδηγεί τις σχέσεις (σ.σ. Ρωσίας-Τουρκίας) σε αδιέξοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε πως περιμένει ακόμη μια συγγνώμη από την Τουρκία για την κατάρριψη του SU-24 ή μια προσφορά αποζημιώσεων για τις ζημιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου