Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Που το πάει η Τουρκία ;;;;

davoutogloudilosi
Η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τα τουρκικά πυρά προξένησε ένα πολλαπλό φάσμα αντιδράσεων, με τις σχέσεις των δυο χωρών να βρίσκονται πλέον και επίσημα στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, πήρε άμεσα θέση για το ζήτημα, τονίζοντας πως η κίνηση της Τουρκίας ήταν αδικαιολόγητη και συνάμα ύποπτη, καθώς η τουρκική πλευρά αντί να δώσει μια εξήγηση προς την Ρωσία σχετικά με το γεγονός, στράφηκε απευθείας προς το ΝΑΤΟ με ...
.....έτυμα την συγκάλεση μιας επείγουσας συνόδου.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερα τα εξής: «Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι… πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς του Ισλαμικού Κράτους. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους; Ξέρω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που συνέβη σήμερα και ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να ενωθεί κατά του κοινού κακού. 

Στηριζόμαστε σε όλες τις χώρες της περιοχής σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με ειδικούς και μέλη της ασφαλείας και το υπουργείο Αμύνης και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη. (...) Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το δυστύχημα και έσπευσε να συγκαλέσει σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Μοιάζει σαν η Τουρκία να θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δείχνει αμετανόητος όσον αφορά την κατάρριψη του αεροπλάνου, τραβώντας το σκοινί από την τουρκική πλευρά, αφού σε πρόσφατη δήλωσή του ανέφερε το εξής: «είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τον εναέριο χώρο της εφόσον παραβιάζεται».

Τέλος, η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την συγκέντρωση διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβεία της Μόσχας, οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με την εξής ερώτηση: «Τουρκία, είστε υπέρ ή κατά του Ισλαμικού Κράτους;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου