Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αυτή την είδηση την έκρυψαν όλοι....

aozkupros
Στο κέντρο δραματικών εξελίξεων φαίνεται πως βρίσκεται η Κύπρος, αφού είναι πλέον επίσημη η αλλαγή στο ισοζύγιο δυνάμεων, όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πρόσφατη από κοινού ανακοίνωση, της αμερικανικής Noble και της βρετανικής BG, πρόκειται να υπάρξουν ανακατατάξεις .....
...στο "12ο" τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ (κοίτασμα "Αφροδίτη"), καθώς η Noble Energy αποφάσισε να πουλήσει το 35% των δικαιωμάτων της επί της ΑΟΖ, στον βρετανικό γίγαντα BG.

Συγκεκριμένα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Noble Energy αυξήθηκαν κατά  $165 εκ., με το ισοζύγιο δυνάμεων του κοιτάσματος Αφροδίτη να έχει ως εξής: Noble Energy 35%, BG 35%, Delek-Avner 30%. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την σημαντική μείωση του ποσοστού της Noble Energy, από το 70% στο 35%, η αμερικανική εταιρία φαίνεται πως διατηρεί τα ινία του έργου, με την άνωθεν συμφωνία να οδηγεί σε μια σειρά από αλλαγές για το μέλλον της ΑΟΖ:
  1. Η προσθήκη ενός νέου "εταίρου" και μάλιστα ενός τόσο ισχυρού όπως η BG, πρόκειται να εκτοξεύσει την ταχύτητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, αφού ο βρετανικός κολοσσός πρόκειται να επενδύσει ούτε λίγο ούτε πολύ περί τα 3 δισ. ευρώ.
  2. Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης, η BG, όντας μια ισχυρή δύναμη στον χώρο του πετρελαίου, μπορεί να προσφέρει μια σειρά από τεχνικές και τεχνολογικές λύσεις για το έργο, βελτιώνοντας την παραγωγή τόσο ποιοτικά, όσο και ποσοτικά.
  3. Τα βρετανικά συμφέροντα πρόκειται από δω και στο εξής, να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για το μέλλον της ΑΟΖ, φέρνοντας την Κύπρο για άλλη μια φορά στο γεωστρατηγικό προσκήνιο.
Τέλος, το "κλείδωμα" της συμφωνίας έρχεται να σφραγίσει και η κυπριακή κυβέρνηση, με την προ ολίγου δήλωση Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακοτρύπη στο Προεδρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου