Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η κυβέρνηση την ώρα που οι δανειστές απαιτούν την πλήρη συντριβή του κοινωνικού κράτους
Απίστευτα πράγματα σκαρφίζονται κυβέρνηση και δανειστές για να συντρίψουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων και το κοινωνικό κράτος.
Ο νέος παραλογισμός τον οποίο αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος είναι ότι η βασική απαίτηση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά είναι να συνδεθεί η σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια.
Εθνική σύνταξη για λίγους....
... προτείνουν οι δανειστές, στερώντας την από ασφαλισμένους που πληρώνουν μια ζωή εισφορές, αν έχουν και άλλα εισοδήματα... Κι αυτό γιατί οι δανειστές απαιτούν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εργασίας, προσπάθησε να εξηγήσει κατά την τετράωρη ανάκριση από τους βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος τις βασικές παραμέτρους της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης που προωθεί. Να εξηγήσει δηλαδή την απαίτηση των δανειστών, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθεί η ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πρόταση αφορά στη χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όλους όσοι συμπληρώνουν στο εξής 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα). Όμως το άρθρο 6 της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, ....αναφέρει ότι η εθνική σύνταξη αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού δίνοντάς της το χαρακτήρα προνοιακής παροχής. Το σημείο αυτό δίνει πάτημα στους δανειστές να απαιτούν αφού είναι «προνοιακή παροχή» να συνοδεύεται από εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγησή της...
Η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων, περιορίζει την κρατική δαπάνη για χορήγηση συντάξεων και ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον καθολικό χαρακτήρα της με αποτέλεσμα να εξαιρεί χιλιάδες ασφαλισμένους από την εθνική σύνταξη...
Τα ποσοστά αναπλήρωσης
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις και αναφορικά με το σκέλος του ποσοστού αναπλήρωσης, επιθυμώντας ουσιαστικά περαιτέρω μείωσή του. Αν όμως μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης αυτό σημαίνει ότι ακόμη μια κόκκινη γραμμή παραβιάζεται αφού θα φέρει μείωση στις συντάξεις.
Ειδικότερα, οι θεσμοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, που θεωρητικά προστατεύει τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις και για το οποίο, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι μπορεί να μείνει σε ισχύ πάνω από 10 έτη. Εάν τελικά οι πιέσεις των θεσμών γίνουν πράξη και το ποσοστό αναπλήρωσης περιοριστεί ακόμα περισσότερο από ότι επιθυμεί η κυβέρνηση (περίπου 45% για νέες συντάξεις με 15αετία και έως 60% για συντάξεις με 40 έτη ασφάλισης), τότε, θα υπάρξει επί της ουσίας, άμεση μείωση κύριων συντάξεων.
Διαφωνία και για την αύξηση των εισφορών-να φύγει και το Αγγελιόσημο
Οι δανειστές επιμένουν να μην υπάρξει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο με το οποίο η ελληνική πλευρά πρότεινε για να αποφύγει τη μείωση για τις κύριες συντάξεις... Αν η αύξηση των εισφορών δεν γίνει δεκτή, η μείωση των συντάξεων μοιάζει αναπόφευκτη.
Άλλο ένα σημείο σύγκρουσης είναι το Αγγελιόσημο, που αφορά στο ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), για το οποίο ο κ. Κατρούγκαλος φαίνεται να δήλωσε ότι είναι δύσκολο να παραμείνει, αλλά θα αποτελέσει και αυτό, αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Για το σκέλος των ελεύθερων επαγγελματιών, ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε την πρότασή του για να εξισωθούν οι εισφορές τους με εκείνες των μισθωτών, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω παρεμβάσεις που θα περιορίσουν την επιβάρυνση που υφίστανται.
συμφωνοι.....δωστε πισω αυτα που πληρωσαμε,και μην μας δινετε συνταξη,αφου ημασταν μαλακες και επενδυαμε μεσα στο κωλοκρατος,αντι να τα τρωμε στις πουτανες και στα ντραγκια........
ΑπάντησηΔιαγραφή