Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί το κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα είναι μονόδρομος. Οι κυκλικές συναλλαγές και η κατάρρευση των πάντων!

Όπως κατ΄επανάληψη έχω πει στα Οικονομικά είμαι καλός να τα ακούω, όχι όμως να τα καταλαβαίνω. 

Έχω λοιπόν βρει τον κατάλληλο άνθρωπο και τακτικό αναγνώστη στον οποίο απευθύνομαι, θέτω ερωτήματα και απαιτώ απαντήσεις που θα μπορούν να είναι κατανοητές σε όλους μας.

Σήμερα λοιπόν αμέσως μόλις μου ήρθε η πληροφορία για το νέο κούρεμα καταθέσεων....

... στην Κύπρο, ζήτησα από τον άνθρωπο μου, μια εκτίμηση για την οικονομική κατάσταση και που οδηγεί αυτή.

Η απάντηση ήταν ΑΠΟΛΥΤΗ!

Πάμε ολοταχώς για κυκλικές συναλλαγές και στο βάθος (όχι και πολύ όμως) είναι το κούρεμα καταθέσεων.

Τι είναι οι κυκλικές συναλλαγές; 

Είναι ένας όρος μη οικονομικός που όμως χρησιμοποιούν τραπεζίτες και οικονομολόγοι για να προσδιορίσουν τις συναλλαγές χωρίς χρήμα. Δηλαδή είναι ένα νούμερο – που δεν έχει αντίκρυσμα σε τίποτα, ούτε σε χαρτάκια, ούτε σε μέταλλα – με τα οποία μπορούν να γίνονται όλες οι συναλλαγές, πλην των πληρωμών στο εξωτερικό.

Στις κυκλικές συναλλαγές δεν υπάρχει χρήμα, μόνο αριθμοί…

Όμως για να ΄»επιτύχει» το σχέδιο των κυκλικών συναλλαγών υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι το μπλαφόν μετρητών. Τα 420 ευρώ ανά εβδομάδα ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ. Για να έχει «επιτυχία» αυτό το μέτρο θα πρέπει τα χρήμα που κυκλοφορεί να είναι ικανό να εξυπηρετήσει μόνον τα αποκαλούμενα έξοδα περιπτέρου (δλδ 150 ευρώ το μήνα ανά ΑΤΟΜΟ, και ΟΧΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ).

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΝΟΝΙ 

Η κατάρρευση των εσόδων του δημοσίου είναι ένα μέρος του νομίσματος. Το άλλο μέρος φαίνεται από 4 βασικά στοιχεία. Τις εισφορές που οφείλουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, ο κύκλος εργασιών, τα καθαρά έσοδα και φυσικά οι χρηματιστηριακές αξίες.

Αυτά τα 4 στοιχεία και επιπλέον το δημόσιο δείχνουν εικόνα ΠΛΗΡΟΥΣ κατάρρευσης.

Γι΄αυτό και το σπερντ 10ετίας σκαρφάλωσαν στο 10% μέσα σε 3 συνεδριάσεις…

Αυτό έγινε γνωστό στους ξένους θεσμικούς την Παρασκευή το βράδυ και γι΄αυτό ξεπουλάνε (αυτή είναι η «καλή» θεωρία, γιατί η κακή λέει ότι απλά μας την είχαν στημένη στη γωνιά και έτσι πιέζουν να ψηφιστούν τα νέα μέτρα).

Επίσης στα χρηματιστηριακά γραφεία ήρθε άλλη μια πληροφορία… ΟΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, που πλέον δεν αποτελούν χρηματιπιστωτικά ιδρύματα, αλλά παραρτήματα δημοσίων ταμείων για την εξυπηρέτηση των πολιτών. 


Οπότε τα έσοδα πλέον είναι μειωμένα, οι υπάλληλοι αφού δεν κάνουν face to face συναλλαγές με πολίτες δεν χρειάζονται… Μέσα σε όλα βέβαια ακούγονται για άλλη μια φορά οι συνενώσεις…

Όμως το κανόνι στο χρηματιστήριο τι σημαίνει πραγματικά, ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες;

Οδηγεί μαθηματικά σε νέα αναδιάρθρωση… Και μάλιστα με τους νέους όρους που ισχύουν από 1/1/16 και σύμφωνα με τους οποίους σε αυτή την περίπτωση συμμετέχουν ΟΛΟΙ… ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ. 

ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ… ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΡΟΙΚΑ: 

Το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνηση όμως είναι αυτά που πρέπει να πληρώσει, μάλιστα μέσα στους επόμενους 4 μήνες…

Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΘΟΥΝ τα χρήματα και ήδη από αυτόν τον μήνα δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε υποχρεώσεις.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεόνασμα – θεωρητικό – περίπου 1,75 δις. Πλεόνασμα χωρίς να έχουν υπολογισθεί οι καταβολές μισθών 15ημέρου…

Όπως θα δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί τον τρέχον Μήνα έχουμε να πληρώσουμε 2,4 δις…

Ήδη μας λείπουν 0,7 δις.

Τον Μάρτη και τον Ιούλιο ακόμα χειρότερα.

Όπως θα δείτε και στον πίνακα μέσα σε 4 μήνες πρέπει να πληρωθούν 15,5 δις ευρώ… ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

Η κυβέρνηση όπως έχει ήδη εξαγγείλει θα προσπαθήσει να μαζέψει χρήμα απο την πρόωρη υποβολή δηλώσεων. Το θέμα της όμως είναι ότι πλέον πληρώνει 1 στους 3.. ενώ μέχρι και τον Οκτώβρη πλήρωναν 4 στους 5….

ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Αυτή τη στιγμή για να είναι βιώσιμη η οικονομία – χωρίς να πληρώνει ούτε σεντς σε υποχρεώσεις όπως δάνεια και τόκοι – απαιτούνται 15,5 δις το ΜΗΝΑ. Έτσι χτίζεται το ΑΕΠ που στο τέλος της χρονιάς φθάνει στα 185 περίπου δις.

Τι γίνεται όμως, που το ξέρουν οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές και δεν μας το λένε εμάς;

Τα έσοδα το δίμηνο Δεκεμβρίου Ιανουαρίου (που δεν προσμετρώνται στο ΑΕΠ 2016, αλλά στο 2015 που κλείνει λογιστικά 29/2) έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Προσέξτε δεν μιλάμε για δημόσιο ή ιδιωτικό, αλλά τον συμψηφισμό τους.

Οπότε δίπλα στον όρο Βιώσιμη Οικονομία μπορούν να βάλουμε ως ορισμό: Αποτελεί το καλύτερο ανέκδοτο στην Ελλάδα για το 2016…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου