Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ!

56c04bafc461888d468b45e6-600x333

Έκκληση από ΗΠΑ να αποφύγουν κάθε κλιμάκωση

Η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση στη συριακή κρίση, ενώ η Μόσχα και η Άγκυρα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο οξείς τόνους αναφορικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ρώσοι και οι Τούρκοι .......να συνομιλήσουν απευθείας και να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε μία πολύ άβολη θέση σε ό,τι αφορά την κρίση της Συρίας.

Κι αυτό διότι είναι ναι μεν σύμμαχος της Άγκυρας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης κατ’ αρχήν εταίροι της Ρωσίας στο πλαίσιο της διπλωματικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στην κρίση.

Ωστόσο ζητούν εδώ και 10 ημέρες από τους Ρώσους να τερματίσουν τα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας με τα οποία προσφέρουν στήριξη στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Συριακές δυνάμεις σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκμένοι και Άραβες της Συρίας, έχει θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου το 70% του Ταλ Ριφάατ, μιας πόλης μεταξύ του Χαλεπιού και της Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, έχει φέρει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.

Οι δυνάμεις των SDF, οι οποίες στηρίζονται κυρίως από τους Κούρδους πολιτοφύλακες με σκοπό να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, καταλαμβάνοντας εδάφη από τους αντάρτες και επεκτείνοντας την παρουσία τους στην περιοχή των συνόρων.

Οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο για μια παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος της εβδομάδας και, επιπροσθέτως, δεν έχει υπογραφεί από καμία από τις εμπόλεμες πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου