Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΔΝΤ:Υλοποιήστε τα μέτρα, αγνοείστε τις αντιδράσεις.

LAGARTSAKALOTOSΜε ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν τα στελέχη του ΔΝΤ τις κοινωνικές αντιδράσεις που εκτυλίσσονται στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό και το αγροτικό ενώ ακόμη δεν έχει ανάψει πράσινο φως για την επιστροφή της Ν.Βελκουλέσκου για την αξιολόγηση.

Αξιωματούχος του Ταμείου σε συνομιλία του με το TheToc έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση που δεν πρέπει να την παίρνει κανείς αψήφιστα», παραλληλίζοντας την με..... άλλες αντίστοιχες κοινωνικές αντιδράσεις του παρελθόντος στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εικόνες από τα μπλόκα και τις συγκεντρώσεις των αγροτών στο Σύνταγμαπροφανώς κάνουν τον γύρο του κόσμου, αλλά ακόμα περισσότερο έχουν μπει στο μικροσκόπιο όσων στα κέντρα λήψης αποφάσεων παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Στο ΔΝΤ ειδικά, το ερώτημα που είναι αλληλένδετο με τέτοιες κοινωνικές αντιδράσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα με το παράλληλο ερώτημα του κατά πόσον η πολιτική σταθερότητα πατάει σε στέρεες βάσεις για την χώρα.

Το έλλειμμα μεταρρυθμιστικής βούλησης που προσάπτει στην κυβέρνηση η πλευρά των δανειστών, έρχεται να συνδυαστεί πλέον με την αμφιβολία που τρέφουν για το αν η αποφασιστικότητα της να υλοποιήσει και να ψηφίσει τα μέτρα που έχει υπογράψει είναι συμπαγής και ότι δεν θα καμφθεί υπό το βάρος των αντιδράσεων, μια εξέλιξη που η πλευρά των δανειστών θεωρεί ότι έχει αρκετές υπαρκτές πιθανότητες να συμβεί.

Οι πληροφορίες του TheTOC λένε ότι το επόμενο σύντομο σχετικά διάστημα η πλευρά του ταμείου θα στείλει το μήνυμα πως «παρά τις αντιδράσεις, υπάρχουν αυτά που πρέπει να γίνουν» («things need to be done» όπως σημειώνουν).

Η κυβέρνηση πάντως δια του υπουργού οικονομιών φέρεται να διαβεβαιώνει ότι όλα θα προχωρήσουν και θα ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο παρά την σύγκρουση της κυβέρνησης με όσες κοινωνικές ομάδες θίγονται από τα μέτρα σε ασφαλιστικό και αγροτικό.

Αυτή ωστόσο η διαβεβαίωση δεν δείχνει να πείθει ιδιαίτερα και οι αμφιβολίες ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί για να κλείσει η αξιολόγηση περισσεύουν από την πλευρά των δανειστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου