Τα επτά «οικονομικά αμαρτήματα» που οδηγούν την ελληνική οικονομία από αποτυχία σε αποτυχία, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη υπογραφεί τρία μνημόνια, παρουσίασε ο επικεφαλής του Γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού, Παναγιώτης Λιαργκόβας, στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής εξήγησε ότι η αδυναμία των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν
τις μεταρρυθμίσεις που ψήφισαν στη Βουλή, αλλά και η απροθυμία να αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα όπως το πελατειακό κράτος, απομακρύνει κάθε προοπτική ανάπτυξης..Παράλληλα, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Γραφείου, Πάνος Καζάκος, υποστήριξε ότι η επικρατέστερες λύσεις για το δημόσιο χρέος δεν αρκούν, παραδέχθηκε όμως ότι το «κούρεμα»- ου αποτελεί την μόνη λύση- έχει αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος δε επισήμανε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό απειλεί ευθέως την «βαριά βιομηχανία» της χώρας που είναι ο τουρισμός.
Ειδικότερα, ο κ. Λιαργκόβας παρουσιάζοντας τις επτά αιτίες που δεν είχε...... ουσιαστικά αποτελέσματα η εφαρμοζόμενη πολιτική στην χώρα μας την ώρα που Ιρλανδία, Κύπρος και Πορτογαλία έχουν βγει από τα μνημόνια είπε:
- Οι αρχικές συνθήκες. Δεν είχαμε τα ίδια προβλήματα με Ιρλανδούς, Πορτογάλους και Κύπριους. Πολύ πιο έντονο το αρχικό αμάρτημα για την χώρα μας
- Το μέγεθος λιτότητας που μας ζητήθηκε. Φέρει ευθύνη και η Ευρώπη. Μας ζητήθηκε δημοσιονομικός άθλος που μας υπερέβαινε και μάλιστα με λάθος πολλαπλασίασες
- Μείγμα λιτότητες. Ρίξαμε το βάρος σε αύξηση φόρων και μείωση Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στις περισσότερες περιπτώσεις το βάρος έπεσε σε φορολογικούς παράγοντες. Τελευταία έκθεση ΕΚΤ λέει ότι όσο περισσότερο βασίζεται η δημοσιονομική προσαρμογή στην αύξηση φορολογίας τόσο πιο πενιχρά είναι τα αποτελέσματα. Αυτοαναιρούμενη προφητεία
- Έλλειψη εξαγωγών. Οι εξαγωγές σε Ιρλανδία και Πορτογαλία πήγαν καλύτερα. Εμείς είχαμε μικρή εξαγωγική βάση και παρά την εσωτερική υποτίμηση οι εξαγωγές δεν αυξήθηκαν. Υπήρχε μικρή βάση και άλλες αντίρροπες δυνάμεις.
- Η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης των μέτρων και στα 3 μνημόνια. Η δέκατη εντολή για να πετύχει το πρόγραμμα είναι να είναι κοινωνικά δίκαιο και αποδεκτό. Ερώτημα παραμένει αν και τα 3 μνημόνια προωθούν μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης
- Μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Αν και όλοι τις αναγνωρίζουν, δεν φθάνει να περνούν από την Βουλή. Πρέπει και να εφαρμόζονται. Μελέτη μας βγάζει τελευταίους στην εφαρμογή σε σχέση με Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία.
- Θεσμοί: όπου υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί πριν από κρίση είναι δύσκολο να έχεις αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε ισχυρούς θεσμούς εκτός από ΑΣΕΠ. Δεν φθάνει να αλλάξουν μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και οι θεσμοί. Να ενισχυθούν οι τυπικοί θεσμοί και να καταπολεμηθούν οι άτυποι όπως το πελατειακό κράτος».
Πηγή: protothema.gr
Από: Newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου