Φοβόμαστε σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι ο κ. Κοτζιάς έχει μπερδέψει το Υπουργείο Εξωτερικών του οποίου είναι πολιτικός προϊστάμενος, με τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπου αναμφίβολα ο πανεπιστημιακός δάσκαλος μπορεί να εκφράσει και να υποστηρίξει ελεύθερα τις ακαδημαϊκές θέσεις και απόψεις του. Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν αποκλείουμε και την πιθανότητα μιας γενικότερης μεθόδευσης για «κλείσιμο» των λεγομένων Ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας με τίτλο «Προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας από τον ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά!», είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με πολλά «ακατανόητα» που εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς στην γνωστή πλέον συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελά. Σκόπιμα θίξαμε ακροθιγώς μόνο την αναφορά του κ. Υπουργού «για αναζήτηση νομικών βάσεων για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα» καθόσον την κρίναμε ως το πλέον ανησυχητικό σημείο που άξιζε πλέον ενδελεχή εξέταση.
Να θυμίσουμε λοιπόν ότι....
.. σε επισήμανση του κ. Παπαχελά «ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι μαζί με τους Αμερικάνους θα γυρίσουν και θα πουν το κλασικό, γιατί δεν κάθεστε σε ένα τραπέζι να τα βρείτε επιτέλους (με τους Τούρκους) για τις εκκρεμότητες και διαφωνίες» ο κ Υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε ανάγκη το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους,όπως ξέρετε συζητάμε. Χθες είχε έρθει ο Συνιρλίογλου (μόνιμος Υφυπουργός) και συζήτησε με τον γενικό μας γραμματέα για την πολιτική ατζέντα και σήμερα συζητάει για τις διερευνητικές, που θέλουμε να ψάξουμε ακριβώς τις νομικές βάσεις». Ειλικρινά θα ευχόμασταν, οι ανησυχίες μας να αποδειχθούν αβάσιμες, ήλθε όμως η συνάντηση της Παρασκευής 4 Μαρτίου με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Mevlut Cavusoglu και δυστυχώς αυτά που ειπώθηκαν και κυρίως αυτά που δεν… ειπώθηκαν από τον Έλληνα ΥΠΕΞ μας πάγωσαν.
Θέτουμε λοιπόν επιτακτικά σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την αναφορά στην «διερεύνηση των νομικών βάσεων» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα που γίνεται μέσα από τον λεγόμενο κύκλο των «διερευνητικών συναντήσεων» Ελλάδος-Τουρκίας αν και θα προτιμούσαμε ειλικρινά, τα ερωτήματα αυτά να τεθούν από την ανεξήγητα απαθή Αντιπολίτευση, μεγάλη και μικρή.
Για πείτε μας λοιπόν κ. Υπουργέ!
– Αλλάζει ή όχι η διαχρονική πολιτική των Ελληνικών Κυβερνήσεων, ότι το μόνο πρόβλημα νομικής φύσεως που είναι προς διαπραγμάτευση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή αν θέλετε των θαλασσίων ζωνών; Οπότε ισχύει ή όχι ότι όλα τα θέματα που αναφέρει η Τουρκία ως ελληνοτουρκικά προβλήματα και στην ουσία είναι μονομερείς διεκδικήσεις που ρυθμίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις. (Γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νήσων, διοικητικές και συντονιστικές αρμοδιότητες κλπ)
– Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των περίφημων διερευνητικών συναντήσεων που έφθασαν σήμερα τις 60 (άρχισαν εντατικά τον Φεβρουάριο 2002 επί Σημίτη-Παπανδρέου ενώ επιβραδύνθηκαν επί Καραμανλή-Μολυβιάτη) και τις επανακινήσατε τον Δεκέμβριο 2015 αφού είχαν παγώσει από την Κυβέρνηση Σαμαρά τον Σεπτέμβριο 2014 λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων. Είχατε ή όχι αντίθετες εισηγήσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου; Έχετε δηλώσει ή όχι στην εφημερίδα SABAH ότι στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία; Εάν ναι (καθόσον υπάρχει αρχείο) για ποια είδους κατάληξη μιλούσατε;
– Μήπως ξεκινήσατε να διαπραγματεύεστε για ένα δικαίωμα που μπορούμε να το ασκήσουμε μονομερώς όπως είναι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 σε 12 Ν.Μ;
– Ακόμα και αν το ονομάζετε διάλογο και όχι διαπραγμάτευση που δυστυχώς εκεί φαίνεται ότι έχει καταλήξει, πως μπορεί να γίνεται αυτό κάτω από την απειλή πολέμου (casus belli) και με εντατικοποίηση της τουρκικής επιθετικότητας; Μήπως για τον λόγο αυτό, προς περαιτέρω διευκόλυνση σας χαρακτηρίσατε την τουρκική επιθετικότητα ως…νευρικότητα(sic!);
Πάνω στην ώρα που προβληματιζόμασταν για τα προαναφερθέντα, έρχεται ο κ. Cavusoglu την Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας ομόλογος του με δήλωση του αθωώνει ουσιαστικά την Τουρκία για τον αρνητικό της ρόλο στο προσφυγικό πρόβλημα (λες και Νορβηγοί ή Ελβετοί είναι οι σύγχρονοι δουλέμποροι και Βέλγοι οι κατασκευαστές των αυτοσχεδίων λέμβων μιας χρήσεως… λες και είναι άγνωστα στις Τουρκικές Αρχές τα σημεία επιβιβάσεως) με δύο πολυσυζητημένες πλέον φράσεις θέτει έμμεσα αλλά με σαφήνεια ζήτημα κυριαρχίας των νησιών, γκρίζων ζωνών και αμφισβητούμενων βραχονησίδων με τον κ. Κοτζιά ουσιαστικά να σιωπά! Γιατί άραγε; Ο ίδιος φροντίζει μάλιστα να μας πει ότι οι δύο χώρες συζητούν αυτά τα θέματα!
Ο κ. Κοτζιάς σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις ισχυρίσθηκε στο MEGA ότι δεν αποδόθηκαν σωστά στην μετάφραση τα λεγόμενα του Τούρκου ομολόγου του και ότι αυτός κάνει διεθνείς σχέσεις και … «δεν παίζει μποξ». Θα του πούμε λοιπόν ότι δόξα τω Θεώ έχουμε πολλούς και καλούς τουρκομαθείς στην Ελλάδα που μας είπαν πόσο σαφής ήταν ότι ο κ. Cavusoglu. Σε ό,τι αφορά στον εξυπνακισμό περί μποξ, να επισημάνουμε ότι εκείνη την ώρα ασκούσε συνάμα και δημόσια διπλωματία απευθυνόμενος στις κοινές γνώμες και των δύο ενδιαφερομένων κρατών. Λίγο αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε.
Με μία καταστραμμένη οικονομία και όλους τους εθνικούς συντελεστές ισχύος στην χειρότερη δυνατή κατάσταση για την Τουρκία αλλά και άλλους «ενδιαφερόμενους διεθνείς παράγοντες» ίσως να είναι η ώρα να κλείσει «τα ελληνοτουρκικά ζητήματα». Με την ανησυχητική εξέλιξη που παίρνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέρα από την γενικότερη ιλαροτραγική κυβερνητική ανικανότητα και με την Αντιπολίτευση να ζει σε μία ψευδή μακαριότητα, τίθεται πλέον το ερώτημα αν πρόκειται για επικίνδυνη ανεπάρκεια του κ. Κοτζιά ως ΥΠΕΞ ή τελικά υπάρχει μεθόδευση για το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών (και φυσικά του Κυπριακού)!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου