Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Ενοικίαση σπιτιών με «κόκκινα δάνεια» στους πρόσφυγες!

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/styles/inner_top_full_width/public/2429650.jpg?itok=vOOzRivM
Η πρόταση που εξετάζει η κυβέρνηση για προσωρινή στέγαση χιλιάδων μεταναστών! 

Αφορά εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες που είναι κενές και δεν προστατεύονται από
πλειστηριασμούς.

Την ενοικίαση σπιτιών που βαρύνονται με «κόκκινα» δάνεια για τη στέγαση προσφύγων μελετά η κυβέρνηση. 

Το σχέδιο εξετάζεται σοβαρά από το οικονομικό επιτελείο και οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες, καθώς οι προσφυγικές ροές αυξάνονται και οι πιέσεις για την προσωρινή λύση του στεγαστικού προβλήματος χιλιάδων ανθρώπων γίνονται ολοένα .......και πιο ασφυκτικές. 

Σύμφωνα με την πρόταση, οι οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια που έχουν εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες, οι οποίες παραμένουν κενές και δεν προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς, θα μπορούν προαιρετικά να ζητήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενοικίασής τους σε πρόσφυγες.

Η πληρωμή θα γίνεται απευθείας στην τράπεζα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την επίλυση του προσφυγικού θέματος στην Ελλάδα. 

Θα καλύπτει τις δόσεις που δεν πληρώνει ο «κόκκινος» δανειολήπτης ώστε να μη χάσει το σπίτι του (μη κύρια κατοικία) ή να μην εκχωρηθεί το δάνειό του σε τρίτους. Επιπλέον, επιδιώκεται το «ενοίκιο» που θα καταβάλλουν οι διεθνείς οργανισμοί να καλύπτει και τις ανάγκες συντήρησης ή επισκευής φθορών από τους ενοίκους που θα στεγαστούν, αλλά και τον νέο φόρο ακινήτων που θα όφειλαν αλλιώς να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. 

Η πρόταση έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία από τον ερευνητή του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) δρα Νικόλαο Γεωργικόπουλο.

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά τις μη κύριες κατοικίες των δανειοληπτών που δεν δύνανται να μπουν σε κάποια από τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο δάνειό τους, αλλά επιθυμούν ωστόσο να τα διατηρήσουν στην ιδιοκτησία
τους. 

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα μπορούσαν να ενοικιάσουν τα εξοχικά τους και τις δεύτερες κατοικίες τους σε «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες, όπου το αντίτιμο του ενοικίου τους θα πληρώνεται απευθείας στις τράπεζες ως δόση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα προέρχεται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για την επίλυση του προσφυγικού θέματος στην Ελλάδα.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι και θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης των «ταυτοποιημένων» προσφύγων στην Ελλάδα, θα αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αλλά, κυρίως, θα διατηρηθούν «ανέπαφες» οι κατοικίες ενός μεγάλου τμήματος των Ελλήνων πολιτών χωρίς να πωληθούν σε εταιρίες «γύπες» των διεθνών αγορών. Επίσης, θα μειωθούν σημαντικά τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, αυξάνοντας σημαντικά τα κέρδη τους.

Ουσιαστικά, το νέο πρόγραμμα έχει τετραπλό στόχο: 

α) να καλύψει πιο γρήγορα και πιο οικονομικά το κράτος τις ανάγκες στέγασης ταυτοποιημένων προσφύγων σε υφιστάμενα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται (αντί, π.χ., να κατασκευάζει συνεχώς «στρατόπεδα» και πρόχειρους καταυλισμούς), 

β) να ελέγχει καλύτερα ποιοι πρόσφυγες θα μετακινηθούν και πού, αντί να δημιουργούνται «γκέτο» και αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, 

γ) να δώσει σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες την ευκαιρία να διασώσουν τα ακίνητά τους, εφόσον δεν προστατεύονται από τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις, 

δ) να εισφέρει στο τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 500.000.000-700.000.000 ευρώ από κονδύλια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τα οποία δεν θα τα έβρισκε από είσπραξη δανείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου