Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γιαλλουρίδης: Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο.

Λίγες ώρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Κοσμήτορας Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλά στο NEWS 247 επισημαίνοντας την ασύμμετρη απειλή που δέχεται η Ευρώπη. «Η φλόγα που άναψε καίει τώρα τα σωθικά της», σημειώνει με νόημα

«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους», ανέφερε το ΙΚ αναλαμβάνοντας την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον 200.
Το χτύπημα στις Βρυξέλλες ήταν το πλέον ηχηρό. Οι τζιχαντιστές το ......πρωί της Τρίτης χτύπησαν το σύμβολο της Ευρώπης και αιματοκύλησαν την καρδιά της Ευρώπης. Λονδίνο, Μαδρίτη, Παρίσι και μόλις χθες Βρυξέλλες. Ο κατάλογος των ευρωπαϊκών πόλεων μεγαλώνει και ο αριθμός των νεκρών πολιτών ολοένα και αυξάνεται. Έως πότε; Και τελικά τι μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες βδομάδες. Πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα σε σχέση με την προσφυγική κρίση και πόσο έτοιμη είναι η Ευρώπη να ελέγξει μια φωτιά που η ίδια άναψε στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον κ.Χριστόδουλο Κ. Γιαλλουρίδη, η Ευρώπη δέχεται μια ασύμμετρη απειλή, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. «Η Ευρώπη βιώνει τον κύκλο του τρόμου και μετά το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες αναμένεται η κατακόρυφη επιδείνωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με ότι αυτό συνεπάγεται» σημειώνει στο NEWS 247 και προσθέτει:
«Η Ευρώπη θα έπρεπε να αναμένει το χτύπημα στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για τα επόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η επίθεση στις Βρυξέλλες αποτέλεσε ένα χτύπημα σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας των ευρωπαίων. Και εννοώ τόσο στην οικονομία, στον τουρισμό, την επικοινωνία και αν θέλετε στην απλή καθημερινότητα των ανθρώπων, καθώς πλέον το να συναθροίζονται ή να ταξιδεύουν με την ίδια ευκολία αποτελεί παρελθόν. Πρόκειται για ένα πλήγμα στην καρδιά του Δυτικού πολιτισμού και αυτό που ήθελαν οι τζιχαντιστές το πέτυχαν. Τους πλήττουν επί του εδάφους τους στη Συρία και στο Ιράκ και ανταποδίδουν με τεράστια σφοδρότητα πλήττοντας τον ίδιο τον πολιτισμό της Δύσης. Όσα, λοιπόν, γεννήθηκαν με την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό το καταστρέφει το Ισλαμικό Κράτος. Κυρίως, όμως, καταστρέφει τη Δημοκρατία και την καρδιά του Δυτικού πολιτισμού που είναι η ίδια η Ευρώπη».

Ασύμμετρη απειλή μέσα στο σπίτι μας


Οι ενταγμένοι μουσουλμάνοι του συστήματος ΙSIS είναι παντού. Οι βομβιστές βρίσκονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το όπλο που χρησιμοποιούν είναι της «οριζόντιας διαδρομής». Όπως αναφέρει ο κ. Γιαλλουρίδης, «ο στρατός που διαθέτει το Ισλαμικό Κράτος, είναι οι ίδιοι μουσουλμάνοι πολίτες που μεγάλωσαν και ζουν στην Ευρώπη. Είναι άνθρωποι κινητοποιημένοι και ταγμένοι σε ένα σκοπό. Να πλήξουν το σύστημα ασφάλειας της Δύσης, επιλέγοντας στόχους που θα προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα εναντίον της Δύσης. Επομένως, μιλάμε για μια υπαρκτή ασύμμετρη απειλή η οποία στηρίζεται στο ότι οι μαχητές τους είναι άγνωστοι, ενώ τα μέσα και οι στόχοι είναι άγνωστα στους ευρωπαίους αξιωματούχους. Δεν μιλάμε, δηλαδή, για μια κλασσική συγκρουσιακή κατάσταση δύο ή και περισσοτέρων κρατών. 
Για έναν πόλεμο κοινωνικών ομάδων. Ο πόλεμος είναι αόρατος γι΄ αυτό όταν εξελίσσεται το χτύπημα το πλήγμα είναι δυσανάλογο. Δεν αφορά, δηλαδή, μόνο τον άδικο χαμό των αμάχων και το δράμα που προκαλούν στους συγγενείς τους. Ουσιαστικά πετυχαίνουν την κατάρρευση ολόκληρων οικονομιών με την επικοινωνία να σβήνει σε όλα τις τα επίπεδα. Αυτός ο πόλεμος, λοιπόν,  οδηγεί την Ευρώπη να χάνει τον προσανατολισμό της και το περιεχόμενό της. Να χάνει, μέρα με την μέρα τον πολιτισμό και τις αξίες της, με όσα έπονται να είναι ακόμη χειρότερα».

Δεν είναι στόχος η Ελλάδα


Εν μέσω της ισλαμικής τρομοκρατίας, ο κ. Γιαλλουρίδης αξιολογεί πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει. «Να το ξεκαθαρίσουμε. Η Ελλάδα δεν αποτελεί στόχο. Στόχος των τζιχαντιστών είναι το Παρίσι, είναι η Ρώμη και η Μαδρίτη. Είναι η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο και δεν είναι η Αθήνα. Όμως η Αθήνα θα υποστεί πλήγμα σε διαφορετικό επίπεδο. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίζουν να έρχονται με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς και φοβάμαι ότι η ήδη προβληματική συμφωνία θα καταρρεύσει πριν καν ξεκινήσει. Δεν πρόκειται να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί καθώς  οι ευρωπαίοι θα στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους. Στο εσωτερικό τους που ξέρουν πολύ καλά ότι εκεί βρίσκονται οι πυρήνες των τρομοκρατών. Η Ελλάδα θα βρεθεί για ακόμη μια φορά στο περιθώριο, με ότι αυτό συνεπάγεται και η μόνη ελπίδα -για την Ελλάδα- είναι η εθελούσια ενασχόληση των Ευρωπαίων με την Τουρκία πιέζοντας την να αλλάξει πορεία».

Η Τουρκία δεν είναι καθαρός παίχτης


Όσον αφορά για το τι πρέπει να περιμένουμε, ο κ. Γιαλλουρίδης είναι ξεκάθαρος: «Δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Η Τουρκία εφεξής και συνειδητά θα διοχετεύει πρόσφυγες και μετανάστες προς την Ελλάδα και μάλιστα με πολλαπλάσιο ρυθμό από ότι έκανε έως σήμερα. Και να υπογραμμίσουμε το εξής: Η Τουρκία δεν είναι ένας καθαρός παίχτης. Δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε.  Στη Μέση Ανατολή οι πόλεμοι εκκινούντο από τον 
Διεθνή παράγοντα, δηλαδή, την Ευρώπη και την Αμερική. Θέλησαν να επιβάλουν ένα σύστημα ξένο προς τον πολιτισμό των Αράβων. Και αφού δεν τα κατάφεραν στην Αίγυπτο, όπου ευτυχώς την υστάτη ώρα επενέβη το στράτευμα και έσωσε την μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου από την μήνιν των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αποτελούν τη μήτρα του τζιχαντισμού, δηλαδή των ISIS, ήρθε η σειρά της Συρίας, όπου οι ΗΠΑ, υποκινούμενες και παραπλανημένες από την Άγκυρα, όπως ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε, πήγαν να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ  χρηματοδοτώντας και εκπαιδεύοντας τους μουσουλμάνους της Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ενδυναμώνοντας εν τέλει τους ISIS. Έτσι δημιούργησαν ένα τέρας και έφεραν την φωτιά μέσα στο σπίτι τους. Πού ήταν η Ευρώπη, όταν θα έπρεπε να αντιδράσει και να προλάβει εξελίξεις αρνητικές για τον κόσμο και για την ίδια; Τώρα η φλόγα καίει τα σωθικά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου