Η Ε.Ε συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν να είναι κράτος-μέλος της ενώ συμπεριφέρεται στα μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, ως παρενθετικές ζώνες μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση αν συμφωνήσει να αποδεχθεί τουλάχιστον έναν από τους όρους που επιβάλλει η Ε.Ε θα έχει παραδώσει και τυπικά όλες τις εξουσίες για την εξωτερική πολιτική της και για την εθνική κυριαρχία της χώρας στην «κυβέρνηση των Βρυξελλών».
Ειδικά για την «αριστεροπατριωτική κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ αυτό θα είναι και το τελειωτικό ξεβράκωμά τους που καλύπτεται με δήθεν συμπαράσταση από τους «αριστερούς» στο αριστερό κόμμα της Τουρκίας που ο Ερντογάν είναι έτοιμος να το χαρακτηρίσει τρομοκρατικό αλλά και με πατριωτικά σόου, όπως ημέρα μνήμης των πεσόντων .......των Ιμιών, που οι ΑΝΕΛ χρησιμοποιούν για την δήθεν «πατριωτική» τους υστερία.
Σύμφωνα με το Reuters στην νέα πρόταση της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί σήμερα η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο το οποίο προβλέπει τα εξής:
-Το άνοιγμα πέντε νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει «υπό όρους». Αυτό γίνεται για να κάμψει την απειλή του προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη να μπλοκάρει τη συμφωνία. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, δεν διευκρινίζει πάντως τους όρους αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία έχει έχει πει ότι δεν θα άρει το βέτο.
-Να κηρύξει η Ελλάδα την Τουρκία ως τρίτη ασφαλή χώρα, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προσφύγων-μεταναστών στην Τουρκία. Κάτι που έχει πάντως, ήδη, πράξει δημόσια η κυβέρνηση της Ελλάδα με δηλώσεις αξιωματούχων της.
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει το Reuters, στο σχέδιο θα προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξακολουθήσουν να εξετάζουν κατά περίπτωση τις αιτήσεις για παροχή ασύλου, όλων των προσφύγων που θα φτάνουν στα νησιά της χώρας, κατ΄ εφαρμογή των διεθνών συνθηκών.
-Να απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες εντός ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο. Εδώ το εμπόδιο είναι οι σφοδρές αντιδράσεις της γαλλικής πλευρά, η οποία ζητά προηγουμένως να εκπληρωθούν 72 προϋποθέσεις από την Άγκυρα πριν επιτραπεί στα 80 εκατομμύριω Τούρκων να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν, προτείνει συμβιβαστικά να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμφωνίας ο όρος εφαρμογής μιας «κρίσιμης μάζας» (ενός μεγάλου μέρους) των προϋποθέσεων, όπως στο δικαστικό σύστημα, χωρίς να αναφέρεται ο ακριβής αριθμός.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ ελπίζουν να συμφωνήσουν σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, γι’ αυτό το ακανθώδες θέμα, στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής θα κληθούν να διευκρινίσουν οι ηγέτες των 28 πόσα περισσότερα χρήματα είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία, από το αρχικώς συμφωνηθέν ποσό των 3 δισ.ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου