Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Φτιάξε το δικό σου τυρί...

http://www.thessalonikiartsandculture.gr/media/k2/items/cache/92824dec7926976694cb5987f3b4efa8_XL.jpg
Έχεις δυο μπουκάλια γάλα που δεν θέλεις να τα πιεις, όμως δεν θέλεις και να πάνε χαμένα;

Έχεις χρόνο ελεύθερο που δεν ξέρεις τι να τον κάνεις, όμως δεν θέλεις κι αυτός να πάει χαμένος;

Η λύση είναι μία: φτιάξε τυρί.

Συμβουλή και συνταγή από την συγγραφέα Κωνσταντίνα Τασσοπούλου και το φρεσκοπηγμένο της βιβλίο “Τυρολόγιον” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίτανος.

Για να φτιάξεις το δικό σου τυρί, χρειάζεσαι:
    γάλα φρέσκο από κατσίκα: 2 λίτρα
    ξύδι: 1 φλυτζάνι του τσαγιού (περίπου)
    αλάτι χοντρό

    ένα ειδικό πανί για τυρί που λέγεται τσαντήλα. Αν δεν βρεις, μη σε πιάσει τσαντίλα. Χρησιμοποίησε ένα κομμάτι από πυκνό τούλι ή ένα κομμάτι από ύφασμα κουνουπιέρας. Τέλος πάντων εδώ, για να συνεννοηθούμε θα το πούμε τυρόπανο.

Τι πρέπει να κάνεις

Ρίξε το γάλα στην κατσαρόλα και άσε το βράσει και να φουσκώσει. Έπειτα, ρίξε μέσα το ξύδι. Σβήσε τη φωτιά και άσε για 3 ακόμα λεπτά την κατσαρόλα επάνω στο μάτι που έσβησες.

Μετά τα 3 λεπτά, απόσυρε την κατσαρόλα και ακούμπησέ τη σε ένα άλλο μάτι, κρύο. Το γαλά θα δεις, θα αρχίσει να “κόβει”. Όχι βόλτες… “Κόβει, ” δηλαδή, διαχωρίζει τα στοιχεία του. Θα ξεχωρίσει το υγρό από το στέρεο.

Πάρε μια άλλη κατσαρόλα που πάνω της έχεις τοποθετήσει το τυρόπανο και χύσε σιγά-σιγά το “κομμένο” γάλα. Θα συμβεί τότε το πολύ απλό: από τις μικρές τρυπούλες του τυρόπανου θα τρέξει το υγρό μέρος, ενώ στο πανί θα παραμείνει το στέρεο. Θα αρχίσει δηλαδή, να στραγγίζει.

Δέσε καλά το τυρόπανο, σφιχτά, όχι πολύ σφιχτά, αλλά ίσα να φτιάξεις μια ομοιόμορφη μπάλα. Άμα θέλεις, κρέμασέ την από τη βρύση της κουζίνας και άσε την να στραγγίζει. Θα χρειαστείς περίπου 2 ώρες μέχρι να φύγουν από μέσα της όλα τα υγρά. Άμα δε βιάζεσαι και σου περισσεύει υπομονή, θα σου έλεγα να την αφήσεις και παραπάνω. Όσο περισσότερο στραγγίξει, τόσο καλύτερο τυρί θα φτιάξεις.

Αφαίρεσε το πανί και με τις χούφτες σου γεμάτες χοντρό αλάτι, άρχισε να τρίβεις το κεφαλάκι του τυριού σε όλη του την επιφάνεια. Καλά – καλά. Βάλε το ύστερα ξανά μέσα στο πανί και κρέμασέ το με μανταλάκια σε μια απλώστρα, κανονικά, όπως τα ρούχα. Μη γελάς….

Το τυρί αυτό μέρα τη μέρα θα ξεραθεί, θα σκληρύνει, θα αλλάξει σύσταση και θα μεταμορφωθεί σε “Μυζήθρα Ξερή”. Πολύ νόστιμη τριμμένη πάνω από μακαρόνια ή πάνω από αυγά τηγανιτά. Περισσότερο νόστιμη, αν λιάστηκε κάτω από χωριάτικο ήλιο, πλάι σε πουλιά που τιτίβιζαν και πάνω από κεφάλια παιδικά που γελούσαν δυνατά στην αυλή παίζοντας κυνηγητό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου