Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Ποιον να πιστέψουμε τώρα? Τους ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΥΣ που λένε ότι βγήκαμε από τα Μνημόνια ή τον Στουρνάρα που θέλει Νέο Μνημόνιο?

Η Ελλάδα, τώρα, χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές της προκειμένου να προχωρήσει μπροστά, σημειώνει μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στους Financial Times ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο τον στόχο για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά.
Εκτιμά ότι ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί στο 2% επιτρέποντας έτσι ένα πιο ισορροπημένο μίγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογησης, την ενθάρρυνση των επενδύσεων που θα συμβάλουν σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το χρέος ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι τα σενάρια που έχει εξετάσει η ΤτΕ δείχνουν ότι η βιωσιμότητα μπορεί να επιτευχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μια μάλλον μέτρια ελάφρυνση του χρέους η οποία δεν θα ....
.....προκαλεί ζημιές στους πιστωτές. «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση της λήξης των δανείων κατά 20 χρόνια και την αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων τόκων σε ίσες δόσεις σε μια περίοδο 20 ετών» υπογραμμίζει.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, είναι πλέον ώρα να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. «Από το 2010, η Ελλάδα έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, που ανάλογη της δεν έχει βιώσει καμία χώρα μετά την μεγάλη ύφεση. 
Παρά τις καθυστερήσεις, το κόστος και τα παραπατήματα, υπήρξαν και ορισμένες αναμφισβήτητες επιτυχίες – η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προς το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά πάνω από 25% από το 2009», συμπληρώνει ο διοικητής της ΤτΕ.
«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια
Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-3,29% και οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν την περισσότερο σοβαρή απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Όπως εξηγεί, αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 25%.
Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά από μια διαδοχική και επιτυχημένη, όπως σημειώνει, ανακεφαλαιοποίηση εν μέσω δύσκολων συνθηκών έχουν τώρα αρκετά κεφάλαια, προβλέψεις και collateral και έτσι είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουν τα NPLs.
Τονίζει παράλληλα ότι οι πρόσφατες ευνοϊκές τροποποιήσεις στη νομοθεσία και οι πιο ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup του Μαίου, καθιστούν ευκολότερη την ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών.
«Η Ελλάδα αντιμετώπισε την τέλεια καταιγίδα»
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο κ.Στουρνάρας, αντιμετώπισε την «τέλεια καταιγίδα», εγκλωβισμένη μεταξύ μιας οικονομικής και μιας κρίσης χρέους και μια αυξημένης ροής προσφύγων η οποία κατέβαλλε ένα ήδη υπερπιεσμένο κράτος.
Παρατηρεί ότι ελήφθησαν σκληρές αποφάσεις και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα «φιλόδοξο πακέτο ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλει περαιτέρω περικοπές στις ήδη μειωμένες συντάξεις και ένα δημοσιονομικό πακέτο που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ολοκληρώνοντας τη γιγαντιαία δημοσιονομική προσαρμογή που ξεκίνησε το 2010. 
Αυτή η προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του δομικού πρωτογενούς πλεονάσματος γενικής κυβέρνησης κατά πάνω από 20% του ΑΕΠ. Ο τρεχούμενος λογαριασμός έχει επίσης βελτιωθεί ανάλογα».
Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι η μείωση των τελικών δημοσιονομικών στόχων και η ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα που χρειάζονται για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. «Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μείωση των NPLs είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί, με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα εθνικής ενότητας προκειμένου να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου