Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η Ελβετία δεν επιθυμεί πλέον ένταξη στην ΕΕ

http://www.reporter.com.cy/temp/CACHE_846X3000_ANALOG_MEDIUM_74236_8092077.JPG
Στην απόσυρση του μακροχρόνιου αιτήματός της για ένταξη στην ΕΕ προχώρησε η Ελβετία, λίγες μόνο μέρες πριν το δημοψήφισμα των Βρετανών στο οποίο καλούνται να αποφασίσουν παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η άνω βουλή του ελβετικού κοινοβουλίου ψήφισε την Τετάρτη την ακύρωση της από το 1992 άιτησης για ένταξη στην ΕΕ, υποστηρίζοντας προηγούμενη απόφαση της κάτω βουλής.

Είκοσι επτά μέλη της Άνω Βουλής, ψήφισαν .....

... υπέρ της ακύρωσης της σχετικής αίτησης, έναντι μόλις 13 μελών που ψήφισαν κατά. Δύο μέλη απείχαν.

Στον απόηχο της ψηφοφορίας, η Ελβετία θα αποστείλει και επίσημη επιστολή προς την ΕΕ ενημερώνοντάς την επίσημα για την εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Didier Burkhalter.

Η μακροχρόνια αίτηση της Ελβετίας να ενταχθεί στην ΕΕ δεν είχε σημαντική επίδραση στην πολιτική της χώρας για περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν ανασταλεί από το 1992 στον απόηχο ενός δημοψηφίσματος για ένταξη στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, όταν η Ελβετία καταψήφισε την ιδέα στενότερων δεσμών με την ΕΕ.

Ορισμένοι πολιτικοί, υποστήριξαν εξάλλου ότι η ψηφοφορία ήταν περιττή και άνευ αντικειμένου, αφού ανεπίσημα τουλάχιστον η Ελβετία δεν θεωρείται από την ΕΕ ως υποψήφια για ένταξη στο μπλοκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου