Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Απάντηση Πούτιν στον Ερντογάν: Πρώτα συγνώμη και αποζημιώσεις και μετά οι “καλές σχέσεις”

Απάντηση Πούτιν στον Ερντογάν: Πρώτα συγνώμη και αποζημιώσεις και μετά οι “καλές σχέσεις”
Ψυχρολουσία για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η επίσημη απάντηση του Κρεμλίνου στο διπλωματικό άνοιγμα που πραγματοποίησε με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Ρωσίας. 
Όπως είναι γνωστό, στο μήνυμα του, ο κ. Ερντογάν αναφερόταν με θερμά λόγια στην ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα.
Ταυτόχρονα κυκλοφόρησε ως πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Ν ετανιάχου ανέλαβε το ρόλο του προξενητή για το “γάμο” της Ρωσίας με την Τουρκία. Όμως τονίστηκε πως ....
...κάτι τέτοιο είναι εκτός τόπου και χρόνου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Ερντογάν απαιτεί να ανοίξει η Γάζα.
Το δεξί χέρι του Πούτιν και εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, έκανε λόγο για ανούσιο μήνυμα που δεν αξίζει απάντησης από τη ρωσική πλευρά, καθώς το κατατάσσουν στο πλαίσιο της συνήθους τυπικής διπλωματικής επικοινωνίας μεταξύ των δυο χωρών, ακολουθώντας το πρωτόκολλο. Ανέφερε επίσης, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφέρει με σαφήνεια ότι αναμένει δημόσια απολογία της Τουρκίας και αποζημιώσεις για να βαδίσουν οι διμερείς σχέσεις στην οδό της εξομάλυνσης.
Στο Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως “θέλουμε μια εξομάλυνση των (ρωσοτουρκικών) σχέσεων και να επιστρέψουν στην περίοδο της καλής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας”.
“Όμως ταυτόχρονα ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει καταστήσει σαφέστατα πως, έπειτα απ’ αυτό που συνέβη, οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων δεν φαίνεται δυνατή πριν η Άγκυρα προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα”, πρόσθεσε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην επιμονή της Ρωσίας ότι η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει αποζημίωση για την κατάρριψη του αεροπλάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κρεμλίνο δεν… αγαπούν τη διγλωσσία, γι’ αυτό και ο πρόεδρος της Τουρκίας παραμένει στην …”κατάψυξη”, εκτός αν απολογηθεί στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Δεν αρέσει καθόλου στους Ρώσους άλλα να λέει ο Ερντογάν στη ρητορική του προς τη ρωσική κοινωνία όπου παρουσιάζεται ο ίδιος ως σουλτάνος και η χώρα του ως υπερδύναμη και άλλα να γράφει στις επιστολές προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη ανάγκη του να εμφανιστεί «ταπεινός» για να πετύχει την αποκλιμάκωση με τη Ρωσία χωρίς να αναγκαστεί να πει όσα με στόμφο αρνιόταν σε δημόσιες ομιλίες του και από την άλλη να μην «τσαλακωθεί» το προφίλ του, τον έβαλε… στην «κατάψυξη».
Στην Τουρκία, πάντως, υπάρχουν ισχυρές προσδοκίες για μια βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία. Η οικονομία και ο τουρισμός της Τουρκίας θα ωφεληθούν, δήλωσε ένας συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, ενώ το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως η Ρωσία θέλει να αποκαταστήσει τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, όμως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να ζητήσει συγγνώμη και να αποζημιώσει για την κατάρριψη πέρυσι ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα έχουν επιδεινωθεί αφού η Άγκυρα κατέρριψε πέρυσι ένα ρωσικό αεροπλάνο πάνω από τη Συρία. Η Ρωσία απάντησε με κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και η διένεξη έχει επίσης πλήξει σοβαρά την εγχώρια τουριστική βιομηχανία.
ΠΗΓΕΣ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://in.reuters.com/article/russia-turkey-kremlin-idINKCN0Z115A

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου