Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

51 τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests της ΕΚΤ εκτιμάται ότι στο δυσμενές σενάριο θα χρειαστούν 50-60 δισεκ. Εμείς δώσαμε 230 δις για ανακεφαλοποιησεις 4 συστημικων τραπεζών μας και ήδη τις πήραν οι ξένοι για ένα κομμάτι ψωμί. Ελληνα εγερσου επιτέλους !!!

d8207b5e7a61ab7136cff30f5da2cd17_L
Αν αποφασιστεί να αποκαλυφθεί το κεφαλαιακό πρόβλημα τότε και οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν άλλα 25 δισεκ.
Από τις 51 τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests της ΕΚΤ εκτιμάται ότι στο δυσμενές σενάριο θα χρειαστούν 50-60 δισεκ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθούν περίπου 14 τράπεζες.

Με βάση πηγή στην Mediobanca οι 5 Ιταλικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στα stress tests ίσως χρειαστούν 30-34 δισεκ. εκ των οποίων 7 δισεκ. η Unicredit ενώ προφανώς στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος που ονομάζεται Monte Dei Paschi.
Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι .......οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ιταλικών τραπεζών θα περιοριστούν στα 8-9 δισεκ. συνολικά δεν θα επιβεβαιωθεί.
Οι 5 Ιταλικές τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests εμφανίζουν περίπου 2 τρισεκ ευρώ ενεργητικό και tangible book κεφάλαια περίπου 63 δισεκ.
Οι Ισπανικές θα χρειαστούν περίπου 14 με 15 δισεκ. νέα κεφάλαια που είναι ελάχιστα με το μέγεθος των τραπεζών ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις Γερμανικές τράπεζες.
Αν υιοθετηθεί ένα ήπιο σενάριο τότε θα αποφευχθούν οι ουσιαστικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Αν αποφασιστεί να αποκαλυφθεί το κεφαλαιακό πρόβλημα τότε και οι γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν άλλα 25 δισεκ.
Σε μέσους όρους πάντως εκτιμάται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των 51 τραπεζών στην ΕΕ θα διαμορφωθούν στα 50 με 60 δισεκ.
Η πραγματικότητα είναι ότι η εκτίμηση της Deutsche bank ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 150 δισεκ. για να εξυγιανθούν πλήρως είναι πολύ πιθανό να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία πάντως είναι ότι τα stress tests που θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουλίου του 2016 στις 23:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος θα παρουσιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καθορίζεται ποιες πέτυχαν και ποιες απέτυχαν.
Η ΕΚΤ έχει ενημερώσει ότι με τις τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια θα υπάρξει στενή συνεργασία ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και να έχουν καλύψει το κεφαλαιακό κενό.
Να σημειωθεί ότι 3 είναι τα βασικά προβλήματα των τραπεζών
1)Προβληματικά δάνεια στην Νότια Ευρώπη
2)Επιτοκιακό ρίσκο και παράγωγα στις τράπεζες της Γερμανίας
3)Οι επιδράσεις του Brexit.
Τα stress tests στις 29 Ιουλίου του 2016 – Ερωτήσεις – Απαντήσεις από την ΕΚΤ- SSM
Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων του 2016 σε επίπεδο ΕΕ περιλαμβάνει 51 τράπεζες που καλύπτουν το 70% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο στόχος της άσκησης είναι να αναλύσει την κεφαλαιακή θέση κάθε τράπεζας με βάση το τέλος του 2015 με στόχο 3ετίας έως το 2018, σε βασικό και δυσμενές σενάριο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμόρφωσε το βασικό σενάριο, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου διαμόρφωσε το δυσμενές σενάριο.
Από τις 51 τράπεζες που υπόκεινται στο τεστ κοπώσεως της EBA οι 37 εποπτεύονται άμεσα από την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, που καλύπτουν το 70% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στη ζώνη του ευρώ.
Ξεχωριστά, η ΕΚΤ διεξάγει παράλληλα μια προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σε 56 τράπεζες υπό την άμεση εποπτεία της, χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία.
Πρόκειται για μια εσωτερική εποπτική άσκηση από την ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύονται από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, αν μια τράπεζα επιλέγει να δημοσιεύσει τα δικά της αποτελέσματα μπορεί να το κάνει, αλλά η δημοσίευση δεν υποδηλώνει έγκριση της ΕΚΤ.
Το stress tests αναλύει πώς η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας επηρεάζεται σε βάθος 3 ετών μέχρι το 2018, αποτιμώντας 4 συστημικούς κινδύνους
(i) μια απότομη αύξηση των χαμηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
(Ii) αδύναμες προοπτικές κερδοφορίας για τις τράπεζες σε περιβάλλον χαμηλής ονομαστικής ανάπτυξης
(Iii) η αύξηση των ανησυχιών της βιωσιμότητας του χρέους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό μη χρηματοπιστωτικό τομέα
(Iv) stress tests σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο σκιώδες τραπεζικό τομέα.
Σε σύγκριση με το 2014 δυσμενές σενάριο του 2016 είναι αυστηρότερο, καθώς περιέχει περισσότερα συντηρητικά στοιχεία.
Επιπλέον, τα σενάρια έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά, έτσι ώστε οι αρνητικές επιπτώσεις να καταγραφούν άμεσα.
Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει πιο αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες από το Brexit.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Σε ολόκληρη την ΕΕ προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων είναι ασκήσεις φερεγγυότητας για να ελέγξουν αν οι τράπεζες κεφαλαιακά είναι επαρκείς.
Η μεθοδολογία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), περιλαμβάνει μεγαλύτερη πίεση στα ανεξόφλητα δάνεια μιας τράπεζας, με αποτέλεσμα πρόσθετες ζημίες από τα δάνεια στο δυσμενές σενάριο.
www.bankingnews.gr
ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ 
http://www.capital.gr/story/1956778

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου