Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ο πόλεμος είναι συνεχής και ο λαός δεν έχει πάρει μυρωδιά. Βέβαια τα ξέρει όλα.....


H Ελλάδα, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση, δεν είναι ούτε Αλβανία, ούτε Λίβανος, ούτε ασφαλώς Ουγκάντα. Θα πρέπει να προβληματίσει λοιπόν, που τυγχάνει χειρότερης μεταχείρισης από τις αγορές.
Κάποιος κάνει λάθος εδώ και ελπίζουμε να το κάνουν οι συμμετέχοντες στις αγορές.
Δεν είναι μυστικό ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι ρηχή.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αγνοούμε τα σήματα που στέλνει, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εξασφαλισμένη φθηνή ...
....χρηματοδότηση υπό αυστηρούς όρους από τον ESM μέχρι τα μέσα του 2018 τουλάχιστον.
Και φυσικά να μην το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία.
Ρίξαμε μια ματιά πάλι χθες στις αποδόσεις του 2ετούς και του 10ετούς ομολόγου που λήγει τον Φεβρουάριο του 2016.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπαιζε γύρω από το 8% ενώ η διαφορά (spread) που το χωρίζει από το αντίστοιχο γερμανικό γυροφέρνει τις 800 μονάδες βάσης.
Προς τα τέλη Μαΐου, μετά το Eurogroup που έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση, η διαφορά είχε υποχωρήσει στις 700 μονάδες βάσης.
Η διεύρυνση του 10ετούς ελληνικού spread ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο πορτογαλικό, γεγονός που παραπέμπει περισσότερο σε επιδείνωση του ελληνικού κινδύνου.
Να θυμίσουμε ότι η S&P έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με «Β-», η Fitch με "CCC" και η Moody's με "Caa3".
Όμως, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Λίβανος, που αξιολογείται με «Β» από την S&P και αρνητικές προοπτικές, απολαμβάνει καλύτερης μεταχείρισης από την Ελλάδα.
Το 10ετές ομόλογο του Λιβάνου σε δολάρια πρόσφερε απόδοση 6,6% χθες το απόγευμα σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Μιλάμε για μια χώρα που είναι επίσης υπερχρεωμένη αφού το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ και το κρατικό έλλειμμα πλησίασε το 6% του ΑΕΠ την περσινή χρονιά.
Ακόμη, το 35% περίπου του πληθυσμού του Λιβάνου είναι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία κι άλλες χώρες της περιοχής ενώ ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας έχει η Χεζμπολάχ.
Ακόμη και η γειτονική μας Αλβανία δανείζεται με καλύτερους όρους αφού η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σε ευρώ που έχει εκδώσει βρίσκεται στο 4%.
Το δημόσιο χρέος της Αλβανίας ανερχόταν στο 71% του ΑΕΠ το 2014 και το έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ πέρυσι.
Από μια πρώτη ματιά, οι αγορές εκτιμούν πως η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τον Λίβανο και την Αλβανία.
Είναι ολίγον οξύμωρο, αν σκεφθεί κανείς ότι η χώρα στηρίζεται χρηματοδοτικά από την ευρωζώνη και μπορεί να μπει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (QE), αν ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα μπορεί να ελπίζει σε μια πιο ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους της, έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα προχωρά κάποιες ιδιωτικοποιήσεις.
Αν η συλλογιστική είναι σωστή, τα ελληνικά ομόλογα θα κάνουν μεγάλο ράλι και οι αγορές αξιολογούν λανθασμένα την κατάσταση.
Ομως, είναι έτσι ή μήπως οι αγορές έχουν δίκιο;
Στη δεύτερη περίπτωση, ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών από την Ελλάδα παραμένει υψηλός και οι εκτιμήσεις περί υψηλού ρυθμού ανάπτυξης το 2017 δεν είναι ρεαλιστικές.
Ποιος έχει δίκιο;
Θα πρέπει να περιμένουμε για να το μάθουμε. Στη παρούσα φάση, οι πιθανότητες ίσως είναι μοιρασμένες.
Όμως, ειλικρινά ελπίζουμε οι αγορές να κάνουν λάθος.
Dr. Money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου