Αποφασισμένες οι τράπεζες να ξεκινήσουν άμεσα το πρώτο κύμα πλειστηριασμού ακινήτων, στοχεύοντας σε όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Ποια ποσά δανείων και ποιο προφίλ δανειοληπτών μπαίνουν στο στόχαστρο. Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες.
Το «σκληρό» τους πρόσωπο απέναντι στους συνειδητά κακοπληρωτές ετοιμάζονται να δείξουν οι τράπεζες, σχεδιάζοντας με κριτήρια το ύψος της οφειλής και τη συμπεριφορά που επιδεικνύεται, τον τρόπο που θα κινηθούν, ενόψει του πρώτου κύματος πλειστηριασμών ακινήτων.
Στο στόχαστρο των τραπεζών υπολογίζεται ότι θα μπουν τουλάχιστον 2.000 κακοπληρωτές πανελλαδικά, με μέσο υπόλοιπο στεγαστικού δανείου τις 300.000 ευρώ και άνω.
Και αυτό γιατί τραπεζίτες εκτιμούν ότι ...
....η αγορά των «στρατηγικά» κακοπληρωτών αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ!
Οι σχετικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου και θα κορυφωθούν προς το τέλος του έτους και φυσικά το 2017 (οι πλειστηριασμοί είναι χρονοβόρες και μακροχρόνιες διαδικασίες).
«Δεν θα τους χαριστούμε», διευκρινίζουν οι επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων των τραπεζών, που επικαλούνται τις «βελτιώσεις» στον αστικό κώδικα για τη διενέργεια πλειστηριασμών και ετοιμάζουν ήδη τους σχετικούς φακέλους.
Πρώτο κριτήριο επιλογής για πλειστηριασμούς αποτελεί ο χρόνος των καθυστερήσεων και η συμπεριφορά του δανειολήπτη. Πρόκειται για δάνεια με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις (υπάρχουν περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει να πληρώσει έως... 2 και 3 χρόνια), για δάνεια στα οποία δεν έγινε ποτέ καμία επικοινωνία ή συνεργασία εκ μέρους του δανειολήπτη για ρύθμιση και τέλος για δάνεια που έχουν καταγγελθεί -προ Κώδικα- πριν από το 2102 ή 2013.
Δεύτερο σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι το ύψος των δανείου. Είναι οφειλές που δεν εμπίπτουν στην ασφάλεια του νομικού πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οφειλές που υπερβαίνουν τις 300.000-350.000 ευρώ.
Το προφίλ του στρατηγικού κακοπληρωτή
Σε μία καλά οργανωμένη προσπάθεια, οι μεγάλες συστημικές τράπεζες θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές.
Σε αυτούς που εξ ορισμού δεν θέλουν να πληρώσουν, να ρυθμίσουν, να επισκεφθούν καν την Τράπεζα, για να μην αναφερθούμε και σε αυτούς που συμπεριφέρονται κυριολεκτικά «στην υγεία του... κορόιδου», διαβιώντας, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πλουσιοπάροχα και επιδεικτικά, μην πληρώνοντας τις δόσεις τους.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην επαρχία υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα, καθώς λόγω των μικρότερων πόλεων και του γεγονότος ότι συνήθως όλοι γνωρίζονται με όλους, είναι παραπάνω από προφανές ποιος μπορεί και δεν πληρώνει και ποιος πραγματικά έχει σοβαρό πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανείου του (όπου υπάρχει άλλη ευαισθησία και αντιμετώπιση).
Τα παραπάνω σχολίαζε στο Εuro2day.gr τραπεζικός παράγοντας με επιτελική θέση στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, εξηγώντας πώς « χάθηκε... η μπάλα» και από τις πραγματικές περιπτώσεις αδυναμίας αποπληρωμής (ανεργία, σοβαρά ιατρικά θέματα κ.λπ.), φούσκωσαν οι φάκελοι με επισφαλή δάνεια ασυνεπών κατ' εξακολούθηση δανειοληπτών.
Κι αν πρόκειται για πραγματική αδυναμία;
Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες καταρτίζουν τις λίστες των πρώτων πλειστηριασμών. Στόχος τα δάνεια που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ.
Βεβαίως, για την αποφυγή λαθών, υποστηρίζεται ότι θα γίνει ένας πλήρης ποιοτικός έλεγχος σε συνεργασία των αρμόδιων διευθύνσεων με το δίκτυο των καταστημάτων, για να βεβαιωθούν οι τράπεζες ότι δεν υπάρχει κάτι που θα έχει διαφύγει της προσοχής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου