Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Πόλεμος στα σουπερμάρκετ - Ποιοι κινδυνεύουν...

http://www.economy365.gr/sites/default/files/styles/830x430/public/super_market_2_0.jpg?itok=ybTyOfae

Σκληρός πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει στον κλάδο σούπερ μάρκετ μεταξύ των μεγάλων ελληνικών και ξένων αλυσίδων που έχουν απομείνει στην ελληνική αγορά, καθώς οι πληγές που αφήνει το κανόνι της Μαρινόπουλος προβλέπεται να μείνουν ανοιχτές για αρκετό καιρό ταλαιπωρώντας τον πολύπαθο έτσι κι αλλιώς τελευταία κλάδο.

Κι επειδή, όπως λέει ο νόμος της ζούγκλας, όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα...βατράχια, τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα είναι οι μικρομεσαίες αλυσίδες που έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβιώσουν στην ....

...ελληνική αγορά,αλλά δύσκολα θα αντέξουν τον σκληρό ανταγωνισμό που θα διαμορφωθεί στο νέο τοπίο.

Οι αλυσίδες αυτές είναι η Προμηθευτική, η ΕΛΟΜΑΣ, ο Γαλαξίας, η Market In, η Bazaar και ο Κρητικός.

Βρόγχος τα 3,5 δισ υποχρεώσεων

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός του ανοίγματος περίπου 1,8 δισ ευρώ που αφήνει «προίκα» ο Μαρινόπουλος στην ελληνική αγορά, υπάρχουν και τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις που «βαραίνουν» τους ισολογισμούς των υπόλοιπων, ελληνικών κυρίως, αλυσίδων οι οποίες ναι μεν εμφανίζονται κερδοφόρες, αλλά δεν παύουν να καταγράφουν υπέρογκα δάνεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Σκλαβενίτης που εμφανίζεται να βγαίνει ως ο κύριος νικητής από τις τελευταίες εξελίξεις έχει συσσωρεύσει δάνεια ύψους 622 εκατ. ευρώ, ο Μασούτης έχει 430 εκατ. ευρώ, ενώ τα My Market είχαν υποχρεώσεις 200 εκατ. ευρώ περίπου πριν την εξαγορά της Βερόπουλος, η οποία είχε 334 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σωρευτικά τα My Market έχουν κι αυτά περίπου 530 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή, αν αθροίσουμε τα ανοίγματα των μεγάλων του κλάδου διαπιστώνουμε ότι φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,5 δισ. περίπου και σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν υποχρεώσεις των μικρομεσαίων του κλάδου.

Μνηστήρες

Πάντως αυτή τη στιγμή ήδη έχουν εμφανιστεί μνηστήρες για τα καταστήματα φιλέτα που διατηρούσε η Μαρινόπουλος σε πολλές περιοχές.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που μίσθωνε η Μαρινόπουλος προσεγγίζουν τις άλλες αλυσίδες, ειδικά τη Lidl και την ΑΒ Βασιλόπουλος, που είναι ξένων συμφερόντων και δεν έχουν τα δανειακά βάρη των ελληνικών αλυσίδων και τους προτείνουν να μισθώσουν τα καταστήματα σε ελκυστικές τιμές.

Έτσι, δηλαδή όπως διαμορφώνεται το τοπίο ειδικοί του λιανεμπορίου, επισημαίνουν ότι ο κλάδος δύσκολα θα μπει σε περίοδο ηρεμίας, καθώς το εκρηκτικό κοκτέιλ, των capital controls, της μείωσης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και του υψηλού δανεισμού των εταιρειών θα πυροδοτήσει ενδεχομένως νέο κύκλο εξαγορών συγχωνεύσεων ή ακόμα και πτωχεύσεων στην αγορά. 


Του Γιώργου Καλούμενου - economy365.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου