Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΣΟΙΜΠΛΕ.. Xτίζει εκ νέου την Ευρώπη πετώντας έξω Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία ;

wolfangb-1024x683
Ολλανδία τα ιδρυτικά μέλη της Νέας Ευρώπης
Για το ελληνικό πρόβλημα δεν υπάρχει λύση υποστήριζε ο Τζόρτζ Σόρος από το Νταβός της Ελβετίας, τον περασμένο Μάιο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις δύο άλλων  του Αλαν Γκρίνσπαν και του Γουόρεν Μπάφετ.
Από τον Ian Ford
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι θέμα χρόνου και δεν θα οδηγούσε στη διάσπαση της νομισματικής ένωσης, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Het Financieele Dagblad ο τέως διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν. «Οσο πιο ......
...γρήγορα βγει η Ελλάδα από το ευρώ, τόσο το καλύτερο για όλους», δηλώνει και προσθέτει πως σε αντίθεση με αυτό που πίστευε πριν από δύο χρόνια, η έξοδος της Ελλάδας δεν θα προκαλούσε διάσπαση της Ευρωζώνης. 
«Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως οι απώλειες δεν θα ήταν μεγάλες για τις χώρες που κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. 
Δεν βλέπω πως θα μπορούσε η Γερμανία να “αποζημιωθεί”. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο», επισημαίνει.
Από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ υποστήριζε μιλώντας στην εφημερίδα  Euro-am-Sonntag ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα μπορούσε να ενισχύσει το ευρώ. Είναι ακριβώς αυτό που πιστεύει ο Σόιμπλε για την Ευρώπη του κοντινού μέλλοντος. Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών θέλει να πετάξει την Ελλάδα με τις κλωτσιές από την Ε.Ε.
Για την ακρίβεια μάλιστα θέλει να το ζητήσουμε οι ίδιοι και ελπίζει ότι ο Τσίπρας θα κάνει ένα ακόμη δημοψήφισμα κι αυτή τη φορά θα αποχαιρετήσουμε το ευρώ. Η Ελλάδα σε αντίθεση με ην Αγγλία, έπειτα από ένα δημοψήφισμα που θα κέρδισε το ΟΧΙ στο ευρώ θα έχει βγει με κλωτσιές σε διάστημα 6 μηνών. Καμμία σχέση με την ανοχή που δείχνει το Βερολίνο στην Αγγλία. 
Μάλιστα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Κουρδιστού Πορτοκαλιού” οι Γερμανοί έχουν υποσχεθεί στους Αγγλους να ξαναχτίσουν από την αρχή την Ευρώπη με ιδρυτικά μέλη της Νέας Ευρώπης την Γερμανία, την Αγγλία, την Αυστρία και την Ολλανδία-ούτε η Γαλλία δεν θα βρίσκεται στον αρχικό πυρήνα.
Ετσι εξηγούνται και οι δηλώσεις του Σόιμπλε για την Πορτογαλία που πρέπει να μπει σε νέο μνημόνιο. Αυτό έκανε έξαλλους τους Πορτογάλους, οι οποίοι ας ετοιμάζονται να εξέλθουν επίσης κλωστηδόν.
Ο γερμανός πρεσβευτής Ούλριχ Μπράντεμπουργκ είχε κληθεί στο πορτογαλικό ΥΠΕΞ την 30ή Ιουνίου, την επομένη των δηλώσεων που έκανε ο Σόιμπλε για την δημοσιονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Λισαβόνα, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.
«Η Πορτογαλία θα διαπράξει ένα βαρύ σφάλμα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Θα χρειαστεί σε αυτή την περίπτωση ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, και θα το λάβει», αλλά θα συνοδεύεται από όρους που θα είναι «εξαιρετικά σκληροί και αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον της Πορτογαλίας», είχε προειδοποιήσει ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Βερολίνο.
Το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει να απαντήσει ότι «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως νέο πρόγραμμα στήριξης».
«Η πορτογαλική κυβέρνηση κρίνει αυτές τις δηλώσεις άδικες και μη φιλικές κι εξέφρασε ήδη τη δυσαρέσκειά της στις γερμανικές αρχές μέσω των συνηθισμένων διπλωματικών διαύλων», είχε σημειώσει μετά τον σάλο που ξέσπασε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντους Σίλβα, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso.
Οι δηλώσεις του Σόιμπλε καταγράφηκαν μία εβδομάδα πριν από την πολυαναμενόμενη απόφαση των Βρυξελλών για την έναρξη της διαδικασίας ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία εξαιτίας των υπερβολικών ελλειμμάτων τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε και επίσημα χθες ότι η Πορτογαλία, όπως και η Ισπανία, παρέβησαν τις δημοσιονομικές τους δεσμεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου