Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Διπλό τελεσίγραφο στον... δημοκράτη Ερντογάν: Με τη θανατική ποινή, ξέχνα ΝΑΤΟ και ένταξη στην ΕΕ! Σάλος με τα βασανιστήρια σε Τούρκους στρατιωτικούς.

Γερμανία και ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν θα δεχθούν την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

- Στρατιώτες γυμνοί, ξυλοκοπημένοι και δεμένοι χειροπόδαρα στοιβάχτηκαν σε αποθήκες και γήπεδα – ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

- 232 νεκροί και 1.491 τραυματίες κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου

- Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 7.543 άτομα, εκ των οποίων οι 6.038 είναι στρατιωτικοί, οι 755 δικαστικοί και........ 650 πολίτες.

Μετά τις σοκαριστικές εικόνες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με τα βασανιστήρια Τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, Ευρώπη και ΗΠΑ έστειλαν τελεσίγραφα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δηλώσεις του για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, απαντώντας σε συνθήματα υπέρ της εκτέλεσης των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής της εσχάτης των ποινών, τονίζοντας ότι σε μία δημοκρατία “δεν μπορεί να αγνοείται η βούληση του λαού”.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι, αν και η θανατική ποινή δεν υπάρχει στο νομικό σύστημα της χώρας, η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε μια αντίστοιχη πραξικοπηματική προσπάθεια “να μην επαναληφθεί”.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως “η επαναφορά της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ευσταθούν οι πληροφορίες, ότι ο Ερντογάν, ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία κατά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: "Αυτό που ισχύει είναι ότι υπήρχαν αυτές οι φήμες. Εγώ δεν άκουσα ποτέ κάτι σχετικό".

Κληθείς δε να σχολιάσει τις θεωρίες που θέλουν πίσω από τα γεγονότα της Παρασκευής να κρύβεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν ή ακόμη και η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Ζάϊμπερτ τόνισε, ότι, δεν μπορεί και δεν θέλει να εκφραστεί σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις.

Νωρίτερα, σήμερα, ανάλογη προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι καμία χώρα στην οποία ισχύει ή θα ισχύσει η θανατική ποινή δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα ενταχθεί στην Ένωση.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έστειλαν μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως στην περίπτωση που επαναφέρει τη θανατική ποινή, η Τουρκία θα πάψει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. "Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους. Το ΝΑΤΟ απαιτεί τον σεβασμό στη δημοκρατία". 

Βασανιστήρια στους στρατιώτες

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που μεταδίδουν τις εικόνες από τις πρώτες ώρες κράτησης εκατοντάδων στρατιωτών. Μετά τις εικόνες σοκ με το λιντσάρισμα και τις άγριες βιαιοπραγίες, ακολουθούν οι εικόνες από τα κρατητήρια.
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş : Millete nasıl ateş ettiniz? Siz Türk askeri değil misiniz? pic.twitter.com/az4YDzSCVP
Τις πρώτες ώρες, μετά την επικράτηση της κυβέρνησης έναντι των πραξικοπηματιών οι συλλήψεις ήταν τόσο μεγάλες σε αριθμό που οι στρατιώτες στοιβάχτηκαν σε γήπεδα ή και αποθήκες, γυμνοί, ξυλοκοπημένοι και δεμένοι χειροπόδαρα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT, CNN Turk/ ΦΩΤΟ: REUTERS, TWITTER

Καρολίνα Μισέλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου