Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

«Γκρεμίζονται» οι εξαγωγές- Σήμα κινδύνου για την οικονομία από τις επιχειρήσεις.

Σήμα κινδύνου για την οικονομία εξαιτίας της αρνητικής πορείας των εξαγωγών στο εξάμηνο εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων προειδοποιώντας ότι αν δεν υπάρξει Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας οι προοπτικές εξόδου από την κρίση απομακρύνονται.
Επικράτηση αρνητικών προσήμων για το εξωτερικό εμπόριο στο πρώτο 6μηνο του 2016, δείχνει η ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ.
Οι μειώσεις αφορούν τόσο το .......επίπεδο συνολικής αξίας εξαγωγών, όσο και αξίας εξαγωγών χωρίς πετρελαιοειδή, κάτω από την επίδραση και της απόφασης για BREXIT, που προκάλεσε κλυδωνισμούς στο διεθνές εμπόριο, ενώ χαρακτηριστική είναι η άσκηση ισχυρών πιέσεων σε όλους σχεδόν τους εξαγωγικούς κλάδους.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο 6μήνου έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δις ευρώ (11,8 δις ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δις ευρώ του 6μηνου του 2015). Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).
Οπως αναφέρει ο ΠΣΕ, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της  χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
Την ίδια ώρα, ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αδυναμίας υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές.
Εν αναμονή και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, αλλά και των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων στη ΔΕΘ, ο εξαγωγικός κόσμος προσδοκά στην ανάδειξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως πυρήνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, σε όρους ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Σε διαφορετική περίπτωση ο λογαριασμός θα γίνει βαρύτερος για όλους και θα ενεργοποιηθούν πολύ νωρίτερα «κόφτες» προοπτικών εξόδου από την κρίση», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ κατά το πρώτο 6μηνο του 2016, εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+1,3%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,7%).
Η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το 6μηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη 2η θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες στο αντίστοιχο περσινό 6μηνο είχαν αντίστροφες θέσεις και στην 5η θέση διατηρείται η Βουλγαρία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 8η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η).
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη μικρής αύξησης προς την Ε.Ε., καταγράφεται μια λίγο μεγαλύτερη άνοδος προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης κατά 2,2%. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 (-4,3%), ενώ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC (-18%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) (-16,3%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-14,7%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, σημαντική αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται προς τις αναδυόμενες BRICS (17,3%), κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγικών επιδόσεων προς την Κίνα και τη Βραζιλία δευτερευόντως.
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%). Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -25,7%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6%,
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο πρώτο 6μηνο του 2016, καταγράφεται συνέχιση στην πτωτική πορεία τους (-4,1%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 20.914,9 εκ. € έναντι 21.798,5 εκ. € στο αντίστοιχο 6μηνο του 2015. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση 1,56%, ή κατά 249,3 εκ. €.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,11 δις ευρώ (από 8,96 δις ευρώ στο α’ 6μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου