Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

«Η λιτότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί»

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για τη Σύνοδο των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα κατά της λιτότητας.

 «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αιωνίως», είπε και θυμήθηκε τον... Όμηρο και τον παππού του, αναφερόμενος στο προσφυγικό.

«Μπορούμε να εργασθούμε μαζί .......με τους Έλληνες», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζιάννι Ριόττα, στο φεστιβάλ της L’ Unita στην Φλωρεντία, το βράδυ της Πέμπτης (08.09.2016)....
«Τα τελευταία δυο χρόνια, στην Ιταλία κάναμε τις μεταρρυθμίσεις μας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες που υποφέρουν, αλλά βλέπουμε ότι η χώρα μας μπήκε σε θετική τροχιά. Δεν φτάνει, όμως. Ή αλλάζουμε την Ευρώπη, ή δεν θα κερδίσουμε την πρόκληση. 

Αν η Ευρώπη γίνει μόνον ένα σύνολο τεχνοκρατικών κανόνων, δεν θα μπορούμε να είμαστε, πλέον, συνεπείς με την Ιστορία μας», επεσήμανε ο Ματέο Ρέντσι, που έθεσε και τους στόχους της Συνόδου στην Αθήνα.

«Τι θα κάνουμε στην Αθήνα; Πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια νέα εκκίνηση, με σημείο αναφοράς το πνεύμα του Βεντοτένε, το νησί που επισκεφθήκαμε πριν σχεδόν έναν μήνα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, και στο οποίο εξόριστοι του φασισμού, έγραψαν το πρώτο μανιφέστο για μια ενωμένη και ομόσπονδη Ευρώπη, με επικεφαλής τον Αλτιέρο Σπινέλλι. Η Ιταλία, κατά την πιο σκοτεινή ιστορική φάση της, την περίοδο του φασισμού, οικοδόμησε το μεγάλο ευρωπαϊκό όνειρο.

Με αυτό το πνεύμα, στην Αθήνα, θα πρέπει να εργασθούμε και να ζητήσουμε ακριβώς αυτό: 
Μια Ευρώπη η οποία να εκφράζεται λιγότερο από τις τράπεζες και την δραστηριότητα των χρηματιστών και περισσότερο από τα προγράμματα Erasmus και τις οικογένειες. 

Μια Ευρώπη η οποία να αρχίσει να κάνει περισσότερες επενδύσεις, αντί να συνεχίσει να μας ζαλίζει με την λιτότητα. 

Μια Ευρώπη η οποία να μην στρέφει το βλέμμα της προς άλλη κατεύθυνση, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την μετανάστευση. Η οποία να μην προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην Μεσόγειο και όχι μόνον».

Τόνισε δε ότι «είναι ανάγκη να συζητηθεί το ότι η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο σε ό,τι αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης» διότι «η αρχή είναι ότι πρέπει να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη, στο σπίτι του, στην Αφρική, δημιουργώντας ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει υιοθετώντας τις θέσεις και την προσέγγιση της Λέγκας του Βορρά.

«Όταν, όμως, ένας άνθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει στην θάλασσα, να πνιγεί, δεν με ενδιαφέρουν καθόλου οι δημοσκοπικές έρευνες. Θα κάνω και κάνω ότι μπορώ για να σωθεί. Αυτό με κάνει και να νιώθω ότι διαθέτω ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε με έμφαση ο Ιταλός πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι «ζήτησα να ανασυρθεί το βυθισμένο πλοίο στα ανοικτά της Σικελίας, με νεκρά μικρά παιδιά που πέθαναν εξαιτίας των διακινητών», διότι από την Ιλιάδα, την Αντιγόνη και τον παππού του, έμαθε ότι «πρέπει πάντα να εξασφαλίζεις ταφή για τους νεκρούς, ότι πρέπει να σέβεσαι τις ανθρώπινες αξίες».

«Θα ζητήσουμε από τον Αλέξη Τσίπρα και από όλους τους υπόλοιπους ηγέτες να μας στηρίξουν στην προάσπιση των αξιών αυτών», είπε και αναφερόμενος στην οικονομία πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αιωνίως με την λιτότητα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε βασιζόμενοι μόνον στις αναμνήσεις, αλλά χρειάζεται και μια στρατηγική για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου