Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Το κράτος δεν καταβάλλει εισφορές 1 δισ. ευρώ.

Σε... μεγαλοοφειλέτη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αναδεικνύεται το Δημόσιο από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του νέου υπερταμείου. 

Ενώ οι εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι προβλέπεται να
σηκώσουν και το 2017 βάρος 3,3 δισ. ευρώ από νέους φόρους, αυξήσεις εισφορών αλλά και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, όπως..
.... προκύπτει από το προσχέδιο του τακτικού προϋπολογισμού, το κράτος ως εργοδότης χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν καταβάλλει στο σύνολό τους τις εισφορές, στερώντας από το σύστημα έσοδα τουλάχιστον 1 δισ.

Ετσι, ο ΕΦΚΑ μετατρέπεται εν τη γενέσει του σε γίγαντα με πήλινα πόδια και αβέβαιο μέλλον. Το αντίστοιχο σχέδιο προϋπολογισμού του νέου ταμείου, άλλωστε, φωτογραφίζει την κατάρρευση, καθώς στην πράξη αθροίζει ελλείμματα που οδηγούν σε μια απειλητικών διαστάσεων «μαύρη τρύπα» της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ. 

Η τρύπα αυτή προβλέπεται να περιοριστεί στο όχι ευκαταφρόνητο 1,124 δισ. ευρώ, έπειτα από πρόσθετες διορθωτικές αλλά και απροσδιόριστες ενέσεις ρευστότητας της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, «καμπανάκι» έχει χτυπήσει και αναφορικά με τις διαδικασίες διοικητικής και ασφαλιστικής ενοποίησης του συστήματος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές, ακόμη και στους κόλπους των Ιρλανδών συμβούλων της NICO που έχει αναλάβει το έργο της συγκρότησης του νέου ενιαίου φορέα, για τουλάχιστον 6μηνη καθυστέρηση στη δημιουργία της νέας δομής. Αυτή η νέα δομή αποτελεί, άλλωστε, και το πρώτο προβληματικό σημείο του νέου ασφαλιστικού συστήματος, με αιχμή την ένταξη του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ και τη χρηματοδότηση του νέου υπερταμείου.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μεταφέρονται στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 και το Δημόσιο θα πληρώνει στο ταμείο τις εργοδοτικές εισφορές που αντιστοιχούν στους εργαζομένους και βέβαια θα αποδίδει, μετά από την παρακράτηση, και τις εισφορές εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου