Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Επιμένει το ΔΝΤ σε ελάφρυνση χρέους, συνταξιοδοτικές μειώσεις και περιορισμό φοροαπαλλαγων..

Την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και να υπάρξει ελάφρυνση χρέους, επανέλαβε ο Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

Αναφορά έκανε εκ νέου και στις φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές οι οποίες όπως υποστήριξε πρέπει να περιοριστούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για .....τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι 'μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (...) αλλά αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα '.

Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει, όπως αυτές στο ασφαλιστικό, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα των Ταμείων.

Ερωτηθείς για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο όταν θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η ετήσια έκθεση βάσει του άρθρου ΙV '.

Ως προς την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα 'κούρεμα ' καθώς υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Όπως είπε, η συζήτηση αυτή θα γίνει τους προσεχείς μήνες.

Επίσης ανέφερε ότι σύντομα, σε 1-2 εβδομάδες θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στη διαδικασία της β' αξιολόγησης. 'Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν έγκαιρη κατάληξη ' σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποια ζήτησε με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την ολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα ο κ. Τόμσεν απάντησε:

'Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες, σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές '.

Πηγή:  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου