Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Σύμβουλος του Τραμπ: Η Γερμανία ότι επωφελείται από το υποτιμημένο ευρώ.

Η Γερμανία χρησιμοποιεί ένα «ευρέως υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους κύριους εμπορικούς εταίρους της, ανάμεσα στους οποίους και τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP (σ.σ.: το σχέδιο συμφωνίας ελεύθερων διατλαντικών συναλλαγών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νεκρό σημείο) ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ......τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο 'deutsche mark' που είναι ευρέως υποτιμημένο», δήλωσε ο Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος διορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής ενός νέου Συμβουλίου Εμπορίου στον Λευκό Οίκο.

Το γερμανικό μάρκο (deutsche mark) είναι το παλιό γερμανικό νόμισμα.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ναβάρο.

«Δεν θα το σχολιάσουμε», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το ευρώ, το οποίο σημείωνε ήδη ελαφρά άνοδο έναντι του δολαρίου, επιτάχυνε τον ρυθμό του λίγο μετά τη δημοσίευση του άρθρου των FT, το οποίο περιείχε τις δηλώσεις του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Γύρω στις 14:10 (ώρα Ελλάδας), η ισοτιμία του ευρώ ήταν 1,0763 δολάριο (έναντι 1,0695 δολάριο χθες το βράδυ), ενώ πριν από τις δηλώσεις αυτές κυμαινόταν γύρω στο 1,0710.

«Η διαρθρωτική εμπορική ανισορροπία που διατηρεί η Γερμανία με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ υπογραμμίζει την οικονομική ετερογένεια στους κόλπους της ΕΕ και συνεπώς (η TTIP) είναι μια πολυμερής συμφωνία μεταμφιεσμένη σε διμερή συμφωνία» υποστήριξε ο Ναβάρο.

Πηγή:  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου