Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Το μικρό Πουέρτο Ρίκο διαγράφει τολμηρά το χρέος του. Η εθελόδουλη Ελλάδα προσκυνά και εξαθλιώνεται!

Το κράτος του Πουέρτο Ρίκο έχει αποκτήσει πρόσφατα την υπόστασή του, ευρισκόμενο παράλληλα σε ένα είδος πολιτικής εποπτείας από τις ΗΠΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο ευρισκόμενη αντιμέτωπη με ένα μεγάλο, επαχθές και μη βιώσιμο χρέος, αντί να δέχεται να μπει σε έναν ανυπόφορο μνημονιακό ζυγό, όπως έκαναν οι εθελόδουλες και προδοτικές κυβερνήσεις της Ελλάδας, μετά ....

....από προσπάθειες να απαλλαγεί με διαπραγματεύσεις από το βάρος των πιστωτών, προχώρησε τολμηρά σε μονομερή και ευρεία αναδιάρθρωση (διαγραφή) τους χρέους του.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο γελοία και αστήρικτη είναι η προπαγάνδα που ισχυρίζεται πως είναι αδύνατη η διαγραφή χρέους και πως αυτή θα έχει θανάσιμες επιπτώσεις για την Ελλάδα. Το Πουέρτο Ρίκο δεν θα πάθει τίποτα, αντίθετα θα ανακουφιστεί με την διαγραφή, όπως ανάσαναν πρόσφατα το Ιράκ και η Ουκρανία.

Στις 3 Μαΐου 2017 το Πουέρτο Ρίκο αποφάσισε ευρεία αναδιάρθρωση (διαγραφή) του χρέους και υπέβαλε αίτηση στην αμερικανική Δικαιοσύνη για ενεργοποίηση του καθεστώτος προστασίας από τους πιστωτές, με την Ουάσινγκτον υποχρεωμένη πλέον να αποφασίσει την αναδιάρθρωση (διαγραφή) χρέους του κράτους του Πουέρτο Ρίκο, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Η εξέλιξη ήρθε μετά την αποτυχία του κυβερνήτη κ. Ricardo Rossello, να επιτύχει έναν συμβιβασμό με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Φτάσαμε σε αυτή την απόφαση επειδή προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών του Πουέρτο Ρίκο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του κ. Rossello στους δανειστές αφορούσε την πληρωμή ομολόγων 20,45 δισ. εκ των 30,8 δισ. για το σύνολο των επόμενων πληρωμών που πρέπει να πραγματοποιήσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο η χώρα.

Το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει παρομοιαστεί ουκ ολίγες φορές με την Ελλάδα για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, χρωστά ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 70 δισ. δολαρίων.

Η βοήθεια που θα έρθει από το αμερικανικό Κογκρέσο, μετά και την έγκριση του προϋπολογισμού, δε θα ξεπερνά τα 295 εκατ. δολάρια, κάτι που ίσως φέρει την εξωτική χώρα μπροστά σε νέες αθετήσεις πληρωμών.

Ωστόσο, οι απώλειες από την αναδιάρθρωση δε θα μοιραστούν ισόποσα, με ορισμένες εταιρείες – πιστωτές να πρόκειται να υποστούν μεγάλες ζημίες.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές, οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τα ομόλογα τους στο 55%, 60% και 75% της ονομαστικής τους αξίας.

Στις προηγούμενες χρεοκοπίες του κράτους του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το «μάρμαρο» είχαν πληρώσει οι Franklin Resources, Oppenheimer, Vanguard, Goldman Sachs Asset Management, Western, Lord, Abbett, AllianceBernstein και Dreyfus, με τις δύο πρώτες να χάνουν συνολικά 3,7 δισ. δολάρια.

Πλέον, μεταξύ των μεγάλων χαμένων θα είναι οι Aurelius Capital Management, Autonomy Capital, Monarch Alternative Capital, Scoggin Capital Management, GoldenTree Asset Management, Merced Capital, Tilden Park και Whitebox Advisors.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου