Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Οι Ιταλοί είπαν basta στη λιτότητα, λέει ο Σουλτς


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε σήμερα ότι «οι Ιταλοί εκλογείς έστειλαν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» , εκτιμώντας πως τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εκλογική αυτή διαδικασία είναι ότι «οι λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες, αλλά όχι να συναινέσουν σε περικοπές για τις περικοπές και σε μονομερείς περικοπές με κάθε κόστος».
«Οι θυσίες αυτές πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής τους και ειδικά να δίνουν μια προοπτική για τα παιδιά τους», ανέφερε ο Σουλτς.

Οι Ιταλοί εκλογείς έδειξαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι από τη θεραπεία λιτότητας που τους έχει επιβληθεί», είπε ο Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία επηρεάζει όλη την Ευρώπη».
«Σημειώνουμε ότι υπήρξε μια ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία, η δημοσιονομική λιτότητα, με την ανάπτυξη και τον αγώνα εναντίον της ανεργίας, ιδίως των νέων» επισήμανε ο Σουλτς, καλώντας τις διάφορες ιταλικές πολιτικές δυνάμεις σε διάλογο με στόχο την εξεύρεση ενός συμβιβασμού για το σχηματισμό κυβέρνησης και της συνεργασίας «όπου είναι δυνατό» αυτό, διότι «η σταθερότητα είναι απαραίτητη».
«Χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση σε μια από τις πιο σημαντικές χώρες μέλη της ΕΕ (. . .) έναν από τους πυλώνες της ευρωζώνης», είπε.
«Οι πολιτικές λιτότητας δεν επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες αλλά από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ιταλίας» , είπε ο Σουλτς. Είπε όμως ότι «οι Ιταλοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι εκλαμβάνουν διαφορετικά την πραγματικότητα κι επιρρίπτουν στην ΕΕ την ευθύνη για τις δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι». Ωστόσο, υπογράμμισε, «η επιλογή των Ιταλών ψηφοφόρων πρέπει να γίνει σεβαστή». «Πρέπει να ακούσουμε το μήνυμα που στέλνει αυτή η ψηφοφορία», είπε.
Ρεν: Περίπλοκη η εικόνα
«Περίπλοκο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους ιταλικούς θεσμούς.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του για τις ιταλικές εκλογές, ο Επίτροπος Οικονομίας επισημαίνει από την Κοπεγχάγη τα εξής:
«O ιταλικός λαός έκανε τη δημοκρατική του επιλογή. Η εικόνα που αναδείχθηκε από αυτές τις εκλογές είναι φυσικά περίπλοκη. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη στους ιταλικούς θεσμούς και στην ικανότητα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας να χαράξει άμεσα μια πορεία προς τα εμπρός που να διασφαλίζει ότι η Ιταλία θα δύναται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, σε διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και σύμφωνα με τα όσα ορίζει το ιταλικό Σύνταγμα
Φυσικά είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ιταλία επιδιώκει μεταρρυθμίσεις προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με την Ιταλία και να τη στηρίζει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου