Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Χρυσό Πέρα(σ)μα στον Εβρο με άδεια Σαμαρά


Του ΝΙΚ. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Φαστ τρακ και εντός δεκαημέρου, με την άδεια του πρωθυπουργού της χώρας Αντώνη Σαμαρά, προχωρεί η Eldorado Gold για να εκμεταλλευθεί και άλλο ορυχείο (πέραν των Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου), στο Πέραμα Εβρου. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Πολ Ράιτ, είπε σε ενημέρωση αναλυτών χρηματιστηριακών οίκων της Eldorado και σε μετόχους της, ότι έχει δέσμευση του Αντ. Σαμαρά για την έκδοση άδειας για το Πέραμα…
Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα αδειοδοτήσει την εκμετάλλευση νέου χρυσοφόρου κοιτάσματος στο Πέραμα Εβρου, παρ’ ότι ακόμη αναμένονται:
Πρώτον, η κυβερνητική απόφαση για τα μεταλλευτικά τέλη που πρέπει να πληρώσει η εταιρεία για την εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων της Χαλκιδικής… Τη δέσμευση για έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία το Δημόσιο θα πάρει κάτι από τα μεταλλευτικά τέλη ανέλαβε στη Βουλή, στα μέσα Δεκεμβρίου πέρυσι, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Είχε πει ότι η απόφαση θα βγει σε μερικές εβδομάδες, αλλά η απόφαση είναι ακόμα σε φάση προετοιμασίας.
* Δεύτερον, αναμένεται ακόμα ο εκσυγχρονισμός της μεταλλευτικής πολιτικής, με νέο κώδικα και νόμο και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να μη σκοντάφτει η χώρα στο χουντικό μεταλλευτικό κώδικα του 1973, ο οποίος υφίσταται ακόμη και δεν προβλέπει έσοδα εκμετάλλευσης από δικαιώματα (royalties).
Χωρίς αυτά τα εργαλεία, το φαστ τρακ για χάρη της εταιρείας προχωράει. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado περιέγραψε ως εξής τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά:
Εντός 10 ημερών
«Ημουν στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες. Στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε για την καθυστέρηση της υπογραφής της άδειας στο Πέραμα και έλαβα τη δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι αυτό θα τελειώσει και η άδεια (σ.σ.: δηλαδή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – ΜΠΕ) πρέπει να εκδοθεί εντός 10 ημερών. Παρά τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, που είναι ανησυχητικά, η συνολική απάντηση από τα πολιτικά κόμματα και από την κοινωνία μού παρέχει τη διαβεβαίωση ότι η επένδυσή μας είναι σε μεγάλο βαθμό ευπρόσδεκτη και εκτιμάται».
Οι δηλώσεις του Πολ Ράιτ έγιναν με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του 2012 και του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς για την εταιρεία τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου και ακολούθησαν συνεντεύξεις σε οικονομικά media. Εκεί τα στελέχη τής Eldorado αποκάλυψαν πόσο χρυσοφόρα είναι η επένδυσή τους στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν για το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και για τα κέρδη που περιμένουν από φέτος από την εκμετάλλευση χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα:
Το Στρατώνι παρήγαγε 16.000 τόνους μεταλλεύματος (συμπυκνώματος) με κόστος 8,42 δολάρια τον τόνο. (Για μια σύγκριση: η μία ουγκιά του χρυσού έχει πάνω από 1.600 δολάρια!!!).
Η Ολυμπιάδα έδωσε 800 ουγκιές χρυσού προς πώληση στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι.
* Το 2013 αναμένουν από επεξεργασία απορριμμάτων (παλαιών αποθέσεων και όχι εξόρυξης) να βγάλουν 35.000-40.000 ουγκιές χρυσού με κόστος 780 – 800 δολαρίων ανά ουγκιά που έχει σήμερα τρέχουσα αξία 1.590-1.600 δολάρια η ουγκιά. Ακριβώς τα διπλά.
Αυτά αφορούν τη σχεδιαζόμενη πρώτη φάση για την Ολυμπιάδα , γιατί -όπως είπαν τα στελέχη της- μετά την πρώτη φάση, φέτος, με κόστος επένδυσης περίπου 69 εκατομμύρια δολάρια, η δεύτερη φάση θα παράγει 400.000 τόνους ετησίως ενώ η τρίτη φάση 800.000 τόνους ετησίως.
Στο Στρατώνι θα γίνει η επεξεργασία για 340.000 τόνους μεταλλεύματος, το οποίο θα δώσει περίπου 21.000 τόνους συμπυκνωμάτων μολύβδου και αργύρου και περίπου 40.000 τόνους συμπυκνώματος ψευδαργύρου. Το κόστος της εταιρείας υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό


«Η εταιρεία εκμετάλλευσης χρυσού της Χαλκιδικής να δεσμευτεί για την ετήσια απόδοση ικανού ποσοστού επί των πραγματικών κερδών της, βασισμένων σε χρηματιστηριακά μεγέθη, σε ειδικό λογαριασμό, αποκλειστικά για την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στην περιοχή, τον οποίο θα διαχειρίζεται η διοίκηση, υπό την εποπτεία και συναίνεση εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας». Το αίτημα αυτό προβάλλει η Μαργαρίτα Καραβασίλη ως πρόεδρος της οργάνωσης «Παρατηρητήριο πολιτών για την αειφόρο ανάπτυξη» με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
 Η παρέμβαση της κ. Καραβασίλη, η οποία σημειώνει ότι ενώ είχε συμφωνηθεί το 2010, εν συνεχεία ξεχάστηκε από την εταιρεία η δέσμευσή της να διαθέτει μέρος των κερδών της για τοπική ανάπτυξη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ως ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε άμεση εμπλοκή στη διαχείριση της υπόθεσης από το 2009 έως πρόσφατα, που αντικαταστάθηκε. Η κ. Καραβασίλη αφού αναφέρεται στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής και κοινωνικής νομοθεσίας, σημειώνει ότι «δεν αρκεί η “τυπική” νομιμότητα του έργου», χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος για την αποδοχή του από την τοπική κοινωνία και τους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου