Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ "Τρέχουν" πάλι για να εξασφαλίσουν τη... δόση μας.


Αντίστροφα μετράει η κυβέρνηση, πριν από την άφιξη των επικεφαλής της Τρόικας, έχοντας χάσει πολύτιμο χρόνο, λόγω των εξελίξεων στη Κύπρο, προκειμένου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες με τους δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα μέτωπα θα πρέπει να έχουν κλείσει το αργότερο έως τις 12 Απριλίου, έτσι ώστε το EUROGROUP να εγκρίνει
την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να εγείρουν ενστάσεις ειδικά για το ενδεχόμενο παράτασης ισχύος του Έκτακτου Τέλους Ακινήτων και όπως αναφέρουν κύκλοι της Ιπποκράτους, το ΠΑΣΟΚ περιμένει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα ανοικτά μέτωπα, αρχής γενομένης από το σχέδιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που παραμένει το υπ' αριθμόν ένα "αγκάθι" με τη Τρόικα.
Ειδικά όσον αφορά στο Έκτακτο Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να εξετάζει σενάρια για τη μείωση του βάρους σε μικρότερες ιδιοκτησίες, όντας σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Τρόικα για τα "ανεκτά" επίπεδα απώλειας εσόδων. 
Σε κάθε περίπτωση, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι είναι αναγκαία η εύρεση αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων, έτσι ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις της Τρόικας, που θεωρεί ότι το ΕΕΤΗΔΕ είναι ένα από τα ελάχιστα φορολογικά μέτρα που απέδωσαν σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Στο πεδίο των δημοσιονομικών, παρά τις δηλώσεις Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα "τρύπας", κρίνεται ανησυχητική η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο 2μηνο (278 εκατ. ευρώ) και πολύ περισσότερο η αρνητική τάση των εσόδων από έμμεσους φόρους, η οποία σε συνδυασμό με διαφαινόμενη "τρύπα" του τουλάχιστον 1 δισ ευρώ στα Ταμεία (μειωμένες εισφορές λόγω υψηλότερης ανεργίας), έχει δώσει την αφορμή στη Τρόικα να ανοίξει θέμα "δημοσιονομικού κενού".
Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι "δίδυμες" ρυθμίσεις οφειλών σε Ταμεία και Δημόσιο, καθώς δεν έχει ξεπεραστεί η διαφωνία για τη "τελευταία ευκαιρία", αφού η Τρόικα επιμένει στις 36 δόσεις, ενώ η Κυβέρνηση ζητά έως 48 δόσεις. Η πρόβλεψη εσόδων είναι 3- 4 δισ ευρώ από τις οφειλές στο Δημόσιο και περίπου 1,5 δισ ευρώ από τις οφειλές στα Ταμεία.
"Γκρίνια" υπάρχει από τη Τρόικα και όσον αφορά στη καθυστέρηση εξόφλησης των ιδιωτών από το Δημόσιο παρά την έγκριση από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των σχετικών ποσών, ενώ στο πεδίο της Φορολογικής διοίκησης ασκεί πίεση για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και ζητά εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και τις ισχνές ελεγκτικές επιδόσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου