Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο Μπίσμαρκ και οι νόμοι....

Από την θέση του υπουργού-προέδρου της Πρωσίας ο Ότο Φόν Μπίσμαρκ δρομολόγησε την δημιουργία της Γερμανικής αυτοκρατορίας και αποτέλεσε τον πρώτο της  καγκελάριο το 1871.

Θεωρείται ο πατριάρχης της γερμανικής πολιτικής σκηνής. 

Έλεγε για την ηθική δύναμη και το κύρος του γερμανικού λαού.

 «Εμείς οι Γερμανοί  φοβόμαστε το θεό, αλλά τίποτα άλλο στον κόσμο». 


Ενώ για τα ψέματα που κυριαρχούν ιδίως στο φάσμα των πολιτικών «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται  πρό των εκλογών, κατά την μνηστεία και μετά το κυνήγι»

Για τους δήθεν ριζοσπάστες πολιτικούς του αντιπάλους, μιλώντας στην επιτροπή του Προϋπολογισμού των Πρώσων Βουλευτών έλεγε δεικτικά το Σεπτέμβριο του 1862 : 

«Υπάρχουν μερικοί που έχουν συμφέροντα στις ανατροπές. Είναι οι «κατιλινιακές υπάρξεις». Παρομοιάζοντάς τους προφανώς με τον ρωμαίο συνωμότη πολιτικό Λεύκιο Σέργιο Κατιλίνα.  

Για τους νόμους ο Μπίσμαρκ έλεγε : «Είναι σαν τα φάρμακα. Θεραπεύουν συνήθως  μια ασθένεια, με μια μικρότερη η παροδική ασθένεια !!!». 

Ακόμα «Με κακούς νόμους και καλούς υπαλλήλους μπορείς να κυβερνήσεις. Όταν όμως έχεις κακούς υπαλλήλους και οι καλύτεροι νόμοι δεν βοηθούν».

Μπίσμαρκ : Η αυθεντία της Πρωσικής πολιτικής. Θεμελιωτής της Γερμανικής αυτοκρατορίας. Για τον χαλκέντερο και γρανιτένιο χαρακτήρα του, τον αποκαλούσαν «σιδηρούν καγκελάριο». 


Γεννήθηκε το 1815 και απεβίωσε το 1898.Το παρόν πολιτικό ανέκδοτο έχει δημοσιευθεί σε αντίστοιχη στήλη μου στην Β΄αρχαιότερη καθημερινή ελληνική εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ".

Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
www.politikanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου