Με… αναπνευστήρα προσπαθούν να κρατήσουν στα χέρια των ιδιωτών την τράπεζα Eurobank, αλλά κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων απαιτούνται 380 εκατομμύρια ευρώ.
Από την άλλη πλευρά η Εθνική περνάει μετά βεβαιότητας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς απαιτούνται περισσότερα από 970 εκατομμύρια ευρώ. Κι από εκεί και μετά είναι όλα ανοιχτά. Ακόμη και για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Η διάλυση της προσπάθειας συγχώνευσης των δύο τραπεζών που επέβαλε η τρόικα στην κυβέρνηση μπορεί να έχει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, καθώς μέτοχοι, πέραν τον ιδιωτών είναι και Ασφαλιστικά Ταμείο, όπως το ΙΚΑ τα οποία βρίσκονται ήδη ένα βήμα πριν το γκρεμό.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τα ρίξει στα «τάρταρα» και τη «νύφη» να πληρώσουν και πάλι οι ασφαλισμένοι που επί εποχής μνημονίου μένουν χωρίς φάρμακα και περίθαλψη, ενώ οι συντάξεις τους έχουν καταντήσει φιλοδώρημα.
Η εξέλιξη αυτή μπορεί να τα ρίξει στα «τάρταρα» και τη «νύφη» να πληρώσουν και πάλι οι ασφαλισμένοι που επί εποχής μνημονίου μένουν χωρίς φάρμακα και περίθαλψη, ενώ οι συντάξεις τους έχουν καταντήσει φιλοδώρημα.
Η διακύμανση της μετοχής της τράπεζας Eurobank από το -30 στο +20, κάτι το πρωτόγνωρο, ήταν απλά μία τεχνητή αναπνοή που επιχείρησαν να της δώσουν, αν και γνωρίζουν πώς ο ασθενής έχει ήδη καταλήξει έρμαιο των δανειστών.
Ανακοίνωσαν πώς ίσως μπορούν να βρεθούν τα 380 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να παραμείνει η τράπεζα στους ιδιώτες και να μην περάσει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμη και με τη συμμετοχή ενός ή δύο μισθών από τους εργαζόμενους. Κάτι τέτοιο όμως (θα εξασφάλιζε στην καλύτερη των περιπτώσεων 120 εκατομμύρια ευρώ) είναι ουτοπικό.
Η κυβέρνηση υποτάχθηκε στην τρόικα, η οποία πλέον έχει ρόλο επικυριαρχίας και στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας. Εκχώρηση κυριαρχίας το λένε αυτό, και υποδούλωση των Ελλήνων. Χώρα που δεν έχει δικό της τραπεζικό σύστημα απλά παύει πλέον να υφίσταται.
Σήμερα τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών θα συγκληθούν για να εκδώσουν πρόσκληση στους μετόχους για συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις στις 29 Απριλίου.
Τα σενάρια είναι δύο. Είτε οι δύο τράπεζες θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα ποσά που χρειάζονται, δηλαδή 970 εκατομμύρια η Εθνική και 380 εκατομμύρια ευρώ (αν όχι 580 κατ’ άλλους) η Eurobank και θα παραμείνουν ιδιωτικές, είτε το ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα αποφασίσει για το εάν θα συγχωνευτούν ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που μπαίνουν στο ΤΧΣ κυρίαρχο λόγο έχει η τρόικα για τις μετέπειτα εξελίξεις. Κι αυτό που θέλει είναι να μπορούν οι τράπεζες να αγοραστούν από ξένους έτσι ώστε να έχει τον πλήρη έλεγχο των Ελλήνων μέσω των καταθέσεων, των δανείων και των υποθηκών. Αλήθεια, πολύ βολική αυτή η αποτυχία εύρεσης ιδιωτών.
Μήπως αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή; Οι τοκογλύφοι ποτέ δεν θέλουν να ξεχρεώσεις, σε «φορτώνουν» φανταστικά χρέη, για να σου πάρουν αληθινά πράγματα, σπίτια, καταθέσεις, ορυκτό πλούτο, τα παιδιά σου, τη γυναίκα σου, και ότι άλλο αξίας υπάρχει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου