Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο Ραχόι βάζει “φωτιά” στην ευρωζώνη.

Mariano-Rajoy-Mario-Draghi
Η… απαγορευμένη συζήτηση περί του πιο παρεμβατικού ρόλου που θα μπορούσε να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην καθημερινότητα της ευρωζώνης, προκειμένου να προκαλέσει ελάφρυνση των δεινών που υφίστανται οι οικονομίες των χωρών του κοινού νομίσματος λόγω της κρίσης χρέους και αξιοπιστίας που έχει αγκυροβολήσει την τελευταία τριετία στην ήπειρό μας, προσέλαβε σήμερα νέες διαστάσεις.

Για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι φορέας του αιτήματος για… μεταμόρφωση της ΕΚΤ σε Fed, στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ που τυπώνοντας δολάρια και διοχετεύοντας διαρκώς ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία, έχει καταφέρει να θωρακίσει τις αντοχές της Ουάσινγκτον στην παγκόσμια κρίση, ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Η Μαδρίτη, η οποία αντιμετωπίζει διαρκή κρίση με το τραπεζικό σύστημά της, μετράει εκκωφαντικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και φλερτάρει διαρκώς με την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου φαντάζει “too big to fall”. Όπως δηλαδή… οι αμερικανικές τράπεζες τις οποίες διέσωσε η κυβέρνηση Μπους το 2008, θυσιάζοντας τη Lehman Brothers, προκαλώντας κρίση εμπιστοσύνης στον τομέα των στεγαστικών δανείων, και πυροδοτώντας τη διάχυση της κρίσης αυτής στο σύνολο του αναπτυγμένου (και μη) κόσμου.
Σήμερα, και σε πείσμα της κατηγορηματικής απόρριψης μιας τέτοιας ιδέας από τον ισχυρό πολιτικό στην Ευρώπη, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε να αλλάξει φυσιογνωμία, στρατηγική και παρεμβατικότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ακολουθώντας το παράδειγμα της Fed να ενισχύσει με ρευστότητα την πραγματική οικονομία. Δηλαδή, να… τυπώσει ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης, θα χαλάρωνε το ασφυκτικό πλαίσο αυστηρής λιτότητας που έχει επιβάλλει κυρίως η Γερμανία, και θα συγκροτούσε ανάχωμα στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, όχι μόνο στην Ιβηρική Χερσόνησο αλλά συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με “εύκολα θύματα” τους νέους ανθρώπους, τις γενιές που έρχονται και στερούνται ευκαιριών.
Οι δηλώσεις Ραχόι διαμορφώνουν ένα… ενδιαφέρον πλαίσιο, ειδικά αν τις “ταιριάξει” κανείς με την πρώτη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιεί στην Ευρώπη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λου. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε από το Βερολίνο, εκεί όπου ο διάδοχος του Τίμοθι Γκάιτνερ στο… Γενικό Λογιστήριο της υπερδύναμης πρόλαβε να “τσακωθεί” με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την πολιτική αυστηρής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την Ουάσινγκτον να επιμένει ότι η ευρωζώνη, δηλαδή η Γερμανία, ακολουθεί στρεβλωτική διαδρομή για την υπέρβαση της κρίσης. Με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να έχουν συστημικό συνάχι ακόμη και θεωρητικά “αδιάβροχες” οικονομίες, όπως εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου