Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΛΛΗ...ΤΑΙΝΙΑ - Γ.Στουρνάρας: "Θα μειωθεί η ανεργία το 2014".


Το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά ζητήματα Agence Europe δημοσιεύει συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Στην εισαγωγή της συνέντευξης, επισημαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειές της και πιστεύει ότι «η επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων ως το τέλος τού έτους θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε μια νέα μείωση του χρέους της, καθώς και σε χαλάρωση της λιτότητας προς ανακούφιση του ελληνικού λαού».
Αναφέρεται, επίσης, ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι είναι πλέον σοφότεροι και καλύτερα εξοπλισμένοι σε σχέση με την αρχή της κρίσης, ενώ ο Στουρνάρας δεν κρύβει ότι συχνά έχει διαφωνήσει με τις επιλογές της τρόικας στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Στην ερώτηση αν ο στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως το τέλος του έτους, προκειμένου η κυβέρνηση να πετύχει άλλη μια αναδιάρθρωση χρέους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: 


«Ο στόχος για τον φετινό προϋπολογισμό είναι μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα. Θα εντατικοποιήσουμε, όμως, τις προσπάθειές μας, ώστε να παράγουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου με την ευρωζώνη που αφορά την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους με τα κατάλληλα μέτρα. 

Τον Νοέμβριο, η αναδιάρθρωση του χρέους επετεύχθη μέσω της "επαναγοράς" χρέους αλλά και μέσω της μείωσης των επιτοκίων. Τώρα, δεν είναι δυνατή η επαναγορά χρέους. 

Η απόφαση να μειωθεί περαιτέρω το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν έχει προσδιοριστεί στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου, αλλά μπορεί να γίνει μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, τα οποία είναι δυνατόν να μειωθούν».

Αναφορικά με την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε: «Η κινητικότητα δε σημαίνει ότι θα απολυθούν. Σημαίνει ότι μπορούν να μετακινηθούν σε θέσεις στον δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό» και συνέχισε: 


«Δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι θα αποχωρήσουν στο πλαίσιο ενός σχήματος υποχρεωτικής εξόδου, αλλά θα αντικατασταθούν ένας προς έναν από νέους ανθρώπους που προέρχονται από την αγορά. 

Μόνο ένας στους πέντε υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται, αντικαθίσταται. Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη μειωθεί με την εφαρμογή αυτού του κανόνα. Έχουμε την πεποίθηση ότι από το 2010 ως το 2015, ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους θα υπερκεραστεί. Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν αφορούν τους αριθμούς, αλλά την ποιότητα και την προώθηση των νεότερων ανθρώπων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή λέγοντας πως «αποτελεί πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Ως έναν βαθμό, ευθύνεται η φορολογική διοίκηση. Υφίστανται όμως και διαρθρωτικοί λόγοι, όπως το υψηλότερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης. Αυξήσαμε τον αριθμό των ελέγχων, καθώς και τα πρόστιμα. Άλλος ένας λόγος που ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή είναι η υψηλή φορολογία. Όταν η κατάσταση βελτιωθεί, σκοπεύουμε να τη μειώσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για το τι σκοπεύει να κάνει προκειμένου να μειώσει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Αν δεν επανέλθει η ανάπτυξη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αναμένουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, συνεπώς αναμένουμε να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας εντός του 2014. 


Πέραν αυτού, διαθέτουμε ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επιπλέον, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία θα διευκολύνουν τη μετακίνηση ανθρώπινου δυναμικού από τους φθίνοντες κλάδους σε εκείνους που βρίσκονται σε άνθιση».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ακόμη και την αισιοδοξία του για την τουριστική κίνηση, η οποία αναμένεται να είναι αυξημένη. «Περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται να επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό ενδεχομένως αντισταθμίζει την κρίση στην Κύπρο, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ. Εκτός αυτού, παρατηρούμε ήδη ανάκαμψη στον τομέα της γεωργίας, με αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών», δήλωσε.

Στην ερώτηση για το πώς ο ελληνικός λαός μπορεί να ανακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του, απάντησε: «Οι άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, όταν η ανεργία αρχίσει να μειώνεται και όταν η Ελλάδα είναι στέρεα προσδεμένη στη ζώνη του ευρώ. Αυτή η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα. 


Τώρα έχει πλήρως εδραιωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη. Έχουμε ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος: οι καταθέσεις επιστρέφουν, τα spreads έχουν μειωθεί, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να σταθεροποιείται».

Προφανώς οι πολιτικοί έχουν έναν μοναδικό τρόπο να βλέπουν τα πράγματα όπως τα θέλουν. Αν και υπόλοιποι Έλληνες βγαζαμε 5-6000 ευρώ το μήνα "βρέξει-χιονίσει" μάλλον θα τα βλέπαμε το ίδιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου