Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Καταθέσεις: Επιδρομή για όσους καθυστερούν να πληρώσουν φόρους.

«Καυτό» φθινόπωρο από τις εφορίες!

Σφίγγει η μέγκενη γύρω από τους Ελληνες φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της χρεοκοπίας. 

Χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων θα βάζει η Εφορία από το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν...

αυτοί καθυστερούν να πληρώνουν τους φόρους τους έστω και για λίγες ημέρες, και μάλιστα προτού τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα!Η «λεπτομέρεια» αυτή περιέχεται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε χτες μαζί με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εμμένει στην εκτίμησή της ότι το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, αντί των 4 δισ. που έλεγε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Η Κομισιόν ζητά επιπρόσθετα να μονιμοποιηθούν τα έκτακτα χαράτσια, τα οποία λήγουν μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και ο φόρος ακινήτων (χαράτσι Βενιζέλου) που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης η Κομισιόν ανακοινώνει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας θα σταματήσει το 2015, ενώ εκτιμά ότι είναι δύσκολη η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, ώστε να εισπράττει παλαιούς και νέους φόρους που καθυστερούν να πληρώσουν οι πολίτες. 

Δηλαδή όποιος καθυστερήσει να πληρώσει έστω και μια δόση από τα χαράτσια των ακινήτων, τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος κλ.π. θα βλέπει το ποσό αυτό να αντλείται από τον τραπεζικό του λογαριασμό... υπέρ του Δημοσίου!

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 υπολογίζεται στο 1,7% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ) και 2,1% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) αντίστοιχα. 

Η διαπραγμάτευση για τον προσδιορισμό των μέτρων που θα καλύψουν το κενό αυτό ορίζεται ότι θα γίνει το φθινόπωρο του 2013. Η Ε.Ε. τονίζει όμως ότι «οι ελληνικές Αρχές μπορούν να επιστρατεύσουν διάφορες στρατηγικές όπως: διεύρυνση της φορολογικής βάσης διά της περαιτέρω περικοπής εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, παράταση μέτρων που λήγουν (τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί) και στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα)».

Η Κομισιόν ετοιμάζει νέο «ηλεκτροσόκ» στα νοικοκυριά, καθώς προτείνει να τριπλασιαστεί ως τον Ιούνιο το πρώην τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. 

Η τρόικα υιοθετεί πλήρως σχετική εισήγηση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ζητά προοδευτική αύξηση του τέλους από τα 9,32 ευρώ/μεγαβατώρα στα 27,3 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για το Δημόσιο αναφέρεται ότι στο διάστημα 2011-2016 θα πρέπει να φτάσουν οι αποχωρήσεις στους 183.381 υπαλλήλους.

Από αυτούς, οι 79.923 εργαζόμενοι αναφέρεται ότι έχουν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου