Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τα χαράτσι στα αγροτεμάχια είναι οπισθοδρομικό!

Tα τελευταία χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης ο γεωργικός τομέας προσέφερε κάποια διέξοδο σε σημαντικό αριθμό άνεργων και υποαπασχολούμενων νέων.
Κάμποσες χιλιάδες μετακινήθηκαν από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο και δημιουργούν εκεί.
Όσοι παρακολουθούν από κοντά την φυτική και ζωική παραγωγή διαπιστώνουν ότι αυτή η στροφή διαμόρφωσε νέο περιβάλλον, εισήγαγε νέα ήθη και μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα επαγγελματισμού.

Στην ελληνική ύπαιθρο αναπτύσσονται πλέον ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, εφαρμόζονται νέες τεχνικές και το κυριότερο συνδέεται συστηματικότερα η παραγωγή με τη διάθεση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.

Μπορεί να πει κανείς ότι υπήρξε ένα κύμα αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα, το οποίο ευνοήθηκε και από την πραγματικά φωτισμένη ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας,που για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες ξέρει γιατί μιλάει και γνωρίζει πως να στηρίξει αποτελεσματικά τον γεωργικό τομέα.

Και εκεί που όλοι ένιωθαν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει έρχεται το υπουργείο Οικονομικών με τη συνδρομή και των εμπειρογνωμόνων της τρόικας και προαναγγέλλει την επιβολή ειδικού φόρου στα αγροτεμάχια, το ύψος του οποίου μόνο αδιάφορο δεν είναι.

Οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν για την επιβολή φορολογίας υψηλότερης των 10 ευρώ το στρέμμα.

Όσοι γνωρίζουν τα προβλήματα και το κόστος της γεωργικής παραγωγής αντιλαμβάνονται ότι αυτού του είδους η φορολογία μπορεί να σκοτώσει ό,τι δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Ο φόρος αν επιβληθεί πρέπει να είναι μικρός ώστε να μην επιβαρύνει τη γεωργική παραγωγή και να μην αποθαρρύνει την προσέλκυση νέων που έδωσαν και δίνουν νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα.

Και τέλος πάντως δεν μπορεί να αποτελεί η λύση ένα γενικευμένο χαράτσι για όλους επειδή οι φορολογικές αρχές δεν μπορούν να επιβάλουν την τήρηση βιβλίων και στοιχείων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

[Πηγή Το Βήμα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου