Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Και νέο χαράτσι για τα εισοδήματα πάνω στην εισφορά αλληλεγγύης!

Παγίδα από το Οικονομικών

Νέο χαράτσι εμπνεύστηκε το υπουργείο Οικονομικών για να παγιδεύει μέσω των φορολογικών δηλώσεων όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως αν έχουν ήδη φορολογηθεί ή αν απαλλάσσονται από τον φόρο!

Στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6της φετινής φορολογικής δήλωσης πρέπει να...

αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα ποσά που φορολογήθηκαν αυτοτελώς (τόκοι, μερίσματα, ομόλογα κ.ά.), καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο (ΕΚΑΣ, επιδόματα κ.λπ.). 

Αυτά τα ποσά προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή στους μισθούς ή στις συντάξεις, στα οποία έχει ήδη παρακρατηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (από τα λογιστήρια ή τα ασφαλιστικά ταμεία). 

Το συνολικό άθροισμα που θα προκύψει, εφόσον υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% από το πρώτο ευρώ!

Συγκεκριμένα, στα εισοδήματα που «παγιδεύονται» με το συγκεκριμένο χαράτσι περιλαμβάνονται:

-Οι τόκοι καταθέσεων τραπεζών, έντοκων γραμματίων κ.λπ.
-Οι αμοιβές και μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας.
-Η ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
-Τα μερίσματα ανώνυμων εταιριών κ.ά.
-Τα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί κ.λπ.
-Τα κέρδη φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκών) προς τη ΔΕΗ.
-Το εισόδημα από πράξεις RΕΡΟS.
-Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών.
-Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.
-Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
-Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.

Επιπλέον, στα εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο και πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά περιλαμβάνονται το ΕΚΑΣ, τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής και τα λοιπά ποσά των αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αναδρομικούς ελέγχους, για να εντοπίσει ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος ακίνητων του έτους 2011 και του 2012. 

Ο έλεγχος γίνει μέσω των αριθμών παροχής ρεύματος που θα πρέπει να συμπληρώσουν υποχρεωτικά στη φορολογική δήλωση οι πολίτες για όλες τις κατοικίες. 

Με αυτόν τον τρόπο θα διασταυρωθούν οι αριθμοί παροχής ρεύματος που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο της ΔΕΗ με τους αριθμούς παροχής ρεύματος που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις φετινές δηλώσεις

Εξάλλου, χθες ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν τόκους από καταθέσεις άνω των 250 ευρώ θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες, για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση. 

Αναφορικά με το ποιος θα επιβαρυνθεί με τους τόκους, ο Θεοχάρης απλώς ανέφερε: «Ας αποφασίσουν μονοί τους οι συνδικαιούχοι»!

Επίσης, οι κάτοικοι του εξωτερικού που θα δηλώσουν τόκους καταθέσεων που εισπράχθηκαν στην Ελλάδα θα υποχρεωθούν να κάνουν φορολογική δήλωση και να πληρώσουν κανονικά φόρο εισοδήματος (αν και εξαιρούνται), ο οποίος θα επιβληθεί βάσει των τεκμηρίων!

Στ. Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου