Ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για όλους μας να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο όμως περνά εντελώς απαρατήρητο μέχρι τώρα, και το σύστημα δεν το θίγει καθόλου, ούτε αφήνει να γίνει η παραμικρή κουβέντα επ’ αυτού.
Εξηγούμαστε:
Σχεδόν όλα πλέον κινούνται ψηφιακά μέσα από το διαδίκτυο και η τάση αυτή συνεχώς αυξάνεται, η δε σχετική τεχνολογία βελτιώνεται αλματωδώς.
Τα χρήματα σε ποσότητες τρισεκατομμυρίων κινούνται με αστρονομική ταχύτητα από ήπειρο σε ήπειρο με ένα κλικ από έναν υπολογιστή.
Η δημιουργία του ίδιου του χρήματος γίνεται ψηφιακά από τις ιδιωτικές τράπεζες, την ώρα της σύναψης του δανείου, με αντίστοιχη ψηφιακή εγγραφή.
Τραπεζικές συναλλαγές γίνονται ψηφιακά μέσα από το διαδίκτυο. Εμπορικές συναλλαγές γίνονται μέσω email και με ένα κλικ. Πληρωμές λογαριασμών κ.λ.π. γίνονται ψηφιακά μέσα από το διαδίκτυο.
Σύντομα στην Ελλάδα πολλές συναλλαγές πάνω από 300 ευρώ θα γίνονται όχι με χρήμα αλλά ψηφιακά μέσα από τα κεντρικά κομπιούτερ των τραπεζών και θα τις βλέπει άμεσα η εφορία.
Ήδη έβαλαν όλους τους Έλληνες πολίτες ακόμα και τις γριούλες στα χωριά να κάνουν φορολογικές δηλώσεις μέσα από τους υπολογιστές.
Γιατί λοιπόν θα πρέπει η δημοκρατία, όπου θα έπρεπε να αποφασίζουν όλοι οι πολίτες (αλλά τώρα δεν αποφασίζουν) να αποκλείει να αποφασίζουν με ένα κλικ με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας;
Γιατί θα πρέπει να υπάρχει ο απαρχαιωμένος τρόπος της κάλπης; Τόσο για εκλογή προσώπων όσο και για τα δημοψηφίσματα, τα οποία στην Ελλάδα τουλάχιστον είναι “απαγορευμένα”;
Γιατί θα πρέπει να ξέρουν καλύτερα 300 αντιπρόσωποι ό,τι αφορά τη ζωή μας από εμάς τους ίδιους;
Ολόκληρο το σύστημα σιωπά για τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της δημοκρατίας.
Ενώ χρησιμοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για να μας ελέγχει όλους με το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού», εντούτοις σιωπά επιδεικτικά και δεν ασχολείται καθόλου με τη δυνατότητα ανάπτυξης ψηφιακής πλατφόρμας Άμεσης Δημοκρατίας και νομίζουμε ότι ο λόγος είναι εμφανής και στον πλέον αφελή.
Μήπως ήρθε η ώρα όμως να ασχοληθούμε εμείς με την Άμεση Ψηφιακή Δημοκρατία, παρακάμπτοντας και απονομιμοποιώντας το σύστημα;
Πέτρος Χασάπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου