Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μας γείωσε η … Megan!


megan
Είναι όπως στην 7ετία με την Deutsche Welle από την οποία περιμέναμε να μάθουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Έτσι και τώρα, στον καιρό της Τρόικα περιμένουμε να μάθουμε τι πραγματικά γίνεται από τους ξένους. Τις σκέψεις αυτές έκανα χθες διαβάζοντας τις εκτιμήσεις της αρθρογράφου του πρακτορείου Bloomberg, Megan Greene, στο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα».
Η Megan έγραψε το άρθρο επειδή θεώρησε υπερβολικά τα θετικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία των Financial Times και της Wall Street Journal, καθώς ναι μεν έχουν γίνει πράγματα, αλλά είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που πρέπει να γίνουν. Θα έλεγε κανείς ότι η Megan διαβάζει «RizopoulosPost», διότι μεταφέρει πολλούς από τους προβληματισμούς που έχουμε διατυπώσει.
Πράγματι, μπορεί το Eurogroup να έστειλε τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, αλλά τα 5,3 πήγαν αμέσως για την πληρωμή του ομολόγου που έληγε χθες. Μπορεί ο ΟΠΑΠ να πουλήθηκε, αλλά πουλήθηκε μόλις 652 εκατ. ευρώ ήταν στο χαμηλότερο εύρος των προσδοκιών». Μπορεί να πέτυχαν οι εκδόσεις ομολόγων της Frigoglass και των ΕΛΠΕ, αλλά με υψηλές αποδόσεις.
Η Megan Greene θεωρεί ότι όλα αυτά είναι πολύ λίγα για να ξεκινήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων παραμένει ακριβό και μη ανταγωνιστικό, ενώ η γραφειοκρατία και το ασταθές ρυθμιστικό περιβάλλον καθιστούν τις όποιες ευκαιρίες διαθέτει η Ελλάδα, μη ελκυστικές. 
Αν προστεθεί και η επισφαλής πολιτική κατάσταση, τότε, είναι απαγορευτικές. Άλλωστε, η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί μέτρα για 8 δισ. ευρώ ακόμα για την περίοδο 2015 – 2016, γι΄ αυτό και θεωρεί υπερβολική την ευφορία που διαλαλεί η κυβέρνηση.
Συνεπώς, εμείς που γράφουμε κάθε μέρα γι΄αυτά, δεν είμαστε ούτε γκρινιάρηδες, ούτε απαισιόδοξοι. Απλώς, είμαστε πραγματιστές…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου