Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Σαμαράς: Δεν μπαίνω στη μέση του καβγά ΔΝΤ και ΕΕ -Εμείς μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτόν....

Τη στάση του παρατηρητή επιλέγει προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Ενωσης με αφορμή την έκθεση του Ταμείου που μιλά για λάθος στο πρώτο ελληνικό Μνημόνιο.

Με φόντο την ασφυκτική πίεση που ασκείται τις τελευταίες ώρες στον κ. Αντώνη Σαμαρά από τα κυβερνητικά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καθώς και τον ΣΥΡΙΖΑ που του ζητούν να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για να γίνει νέο κούρεμα του χρέους, ανώτατη κυβερνητική πηγή ξεκαθαρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά..

.. να λύσει τα προβλήματα του αύριο» έλεγε η πηγή σχολιάζοντας την διένεξη.

Η ίδια πηγή τόνιζε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να παρέμβει στην αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την ΕΕ, πρόσθετε όμως ότι την κριτική στο πρόγραμμα την έχει κάνει εδώ και χρόνια ο πρωθυπουργός, ο οποίος τώρα δικαιώνεται».

«Η συζήτηση αυτή όμως -συνέχιζε- μπορεί να έχει οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα -που υπέστη τις συνέπειες- για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εξής, αλλά για τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.»

Τι του ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Χαρακτηριστικές του κλίματος που θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στην Ελλάδα από την Φινλανδία είναι οι δηλώσεις και οι διαρροές της Παρασκευής τόσο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ που τον καλούν ουσιαστικά να διεκδικήσει διαγραφή μέρους του χρέους.

Χαρακτηριστικά, από την άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους αξίζει να σημειωθεί η αναφορά στο ότι μετά το έγγραφο του ΔΝΤ πρέπει «να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Ως προς αυτό, τονίζει, δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα: Αφενός, η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία και, αφετέρου, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από τη δική της πλευρά η ΔΗΜΑΡ είναι περισσότερο συγκεκριμένη στο αίτημά της να υπάρξει διαγραφή μέρους του χρέους μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην σχετική ανακοίνωση, σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η παραδοχή του ΔΝΤ για λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θέτει υπό αμφισβήτηση την «αυθεντία» των επιλογών που με την πειθώ του δανειστή έχουν καταγραφεί στα μνημόνια, ενισχύει το ελληνικό αίτημα ουσιαστικών αλλαγών και απάλειψης δυσβάστακτων όρων σε μελλοντική επικαιροποίηση και νομιμοποιεί ισχυρά την διαγραφή μέρους του χρέους στις αρχές του προσεχούς έτους.»

Η ερώτηση Τσίπρα στον Σαμαρά

Τη δική του πίεση ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση για την ώρα του πρωθυπουργού ζητώντας ουσιαστικά από τον κ. Σαμαρά να ενημερώσει τη Βουλή για το πως θα αξιοποιήσει -προς όφελος της Ελλάδας- την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δανειστών.

Ο «κρυφός άσος» του Eurogroup

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr η επιλογή του να μην ανέβουν οι τόνοι, συνδυάζεται και με τη συζήτηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποφασιστεί -και μάλιστα αναδρομικά- φέτος τον Ιούνιο το ενδεχόμενο να περάσει αναδρομικά η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απ' ευθείας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι τα 50 δισ. ευρώ που τώρα βαρύνουν τον χρέος και άρα τον κρατικό προϋπολογισμό θα φύγουν από τις πλάτες του ελληνικού λαού και αυτό θα αποτελέσει μια πολύ μεγάλη ανάσα.

ΑΝ αυτό γίνει εφικτό, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η ελληνική κυβέρνηση μακριά από φωνές εντυπωσιασμού και κορώνες που δημιουργούν εντάσεις και εντυπώσεις, αλλά όχι και αποτέλεσμα.

Ο πόλεμος πάντως συνεχίζεται

Από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται -στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη»- ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν έκανε μία σκληρή δήλωση λέγοντας ότι «το ΔΝΤ νίπτει τας χείρας του και ρίχνει τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης». Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την Διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ, «μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε».

Αναφέρθηκε όμως ειδικότερα στην Ελλάδα λέγοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. Αφησε δε να εννοηθεί ότι εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις τότε θα επανεξεταστεί το πρόγραμμα. Πάντως, ο κ. Ρεν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή στο τραπέζι θέμα για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενος της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε προηγουμένως με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστεί. Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του. Παράγει δε η έκθεση και η συμπεριφορά του ΔΝΤ αποτελέσματα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ κυρίως για εκείνα που βρίσκονται σε μνημόνια ή υπό αυστηρή επιτήρηση.

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου