Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΡΟΪΚΑ: "Η Ευρωζώνη έσωσε το τομάρι της μέσω Ελλάδας!"

Εσωτερικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την ένδειξη μάλιστα "αυστηρά απόρρητο" καταγγέλλει επί της ουσίας την πολιτική που ακολούθησε η Τρόικα ως προς την υποτιθέμενη "διάσωση" της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

Το έγγραφο-καταπέλτης αποκαλύπτει ότι η χώρα μας δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να αποκτήσει πρόσβαση σε δάνεια διάσωσης!

Έτσι, η διάσωση της Ελλάδας δεν ήταν παρά μία προσπάθεια να αγοράσει η Ευρωζώνη χρόνο για τον εαυτό της και να...
..... προστατεύσει τα υπόλοιπα μέλη της από την ελληνική κρίση. Εξάλλου, ο πραγματικός κερδισμένος από τη συμφωνία διάσωσης του 2010 δεν ήταν η ίδια η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, όπως τονίζεται στο άρθρο.
Στη συνέχεια, η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά και στην αναθεώρηση των στόχων της λιτότητας, έβλαψαν τη χώρα, τονίζει το ΔΝΤ. Μια άμεση αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν φθηνότερη για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, καθώς με την καθυστέρηση, αυτό που έγινε ήταν να πληρώνονται στο ακέραιο για δύο χρόνια οι ιδιώτες πιστωτές και το ελληνικό χρέος να αυξάνεται. Επιπλέον, μία συντομότερη χαλάρωση της λιτότητας ήταν αναγκαία, όμως, κάτι τέτοιο ήταν και πολιτικά αδύνατο.
Το ΔΝΤ “καρφώνει” την τρόικα, κάνοντας λόγο για έναν “ασυνήθιστο” σχηματισμό, που θεωρήθηκε ως “μη ιδανικός” από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η ΕΕ δεν είχε εμπειρία στη διαχείριση ανάλογων κρίσεων και αναγκαζόταν να χαράσσει τις πολιτικές της με βάση τη συναίνεση. Το εσωτερικό έγγραφο, που έχει την ένδειξη “αυστηρά απόρρητο” αλλά αναμένεται να δημοσιευτεί στο site του οργανισμού την Πέμπτη, παραδέχεται ότι το ΔΝΤ υποτίμησε σημαντικά τη ζημιά που θα επέφερε η συνταγή της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.
Το Ταμείο παραδέχεται, επίσης, ότι αναγκάστηκε να παραβιάσει τους κανόνες του για να κάνει το ελληνικό χρέος να φαίνεται βιώσιμο, ακόμα και την ώρα που η Ελλάδα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να αποκτήσει πρόσβαση στα δάνεια διάσωσης.
Αντίθετα, οι αβεβαιότητες γύρω από την ελληνική διάσωση ήταν τόσο μεγάλες, ώστε οι ειδικοί του Ταμείου δεν μπορούσαν να πουν με σχετική βεβαιότητα ότι το χρέος ήταν βιώσιμο. Το ΔΝΤ παραδέχεται, επίσης, ότι οι εκτιμήσεις του για τις προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων και για την πολιτική ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα, ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.
Η έκθεση επικρίνει τις ελληνικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι απέτυχαν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και για το γεγονός ότι το βάρος του προγράμματος προσαρμογής επιμερίστηκε ανομοιόμορφα στην κοινωνία. Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά προηγούμενα τόσο μεγάλων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων!
Ευχαριστούμε πολύ για την παραδοχή, μήπως θα μας ζητήσουν και "συγγνώμη" κάποια στιγμή, θα μας πουν ότι ήταν "ανθρώπινο λάθος" η εξόντωση μιας χώρας ευλογημένης όπως η Ελλάδα, για να εξιλεωθούν; Τα... όργανα εξάλλου έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο ένας "ηγέτης" μετά τον άλλο ξεστομίζει την πικρή αλήθεια. Διαβάστε ενδεικτικά ανάλογη -δημόσια- ομολογία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο defencenet.gr λίγο καιρό πρινhttp://www.defencenet.gr/defence/item

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου