Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Guardian:Ανοησίες το Greecovery – Όλα γίνονται για να δικαιολογήσουν την θεραπεία σοκ της λιτότητας”

”Οι επικεφαλής των τραπεζών και οι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ελλάδα αναρρώνει-με σκοπό να δικαιολογήσουν τη θεραπεία-σοκ που επιβάλλεται στην Ευρωζώνη”

Αν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές elite μπορέσουν να ισχυριστούν ότι θεράπευσαν την Ελλάδα θα μπορέσουν να αποτινάξουν την κριτική που δέχονται για την πολιτική λιτότητας στην ευρωζώνη. Επίσης θα μπορέσουν να υπερασπιστούν το οικονομικό μοντέλο το οποίο μόλις πριν τρία χρόνια έπεσε πάνω σε τοίχο.

Χαρακτηριστικότατος είναι ο τίτλος που διάλεξε η Guardian για να θρυμματίσει την επιχείρηση αισιοδοξίας γύρω από την ελληνική οικονομία.
”Οι συζητήσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πρόωρες και για να δικαιολογήσουν τη λιτότητα”.

Ο αρθρογράφος περιγράφει ουσιαστικά ως ”στημένο” το κλίμα στην Ελλάδα από δηλώσεις του Πρωθυπουργού, υπουργών, τραπεζιτών και σχετικών δημοσιευμάτων.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία του άρθρου.....
”Τις τελευταίες εβδομάδες κορυφαία στελέχη της Αθήνας επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο ότι οι ευτυχισμένες ημέρες έχουν επιστρέψει. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλά πλέον για ένα ελληνικό «success story». 

Ο επικεφαλής της ΤτΕ και ο υπουργός Οικονομικών διαλαλούν πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. 

Τα ελληνικά μέσα αλλά και τμήματα του διεθνούς οικονομικού Τύπου γνέφουν συγκαταβατικά. 

Και όσοι έχουν ελληνικά ή ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση συμμετέχουν στο πάρτι.

«Ξεχάστε το Grexit -θα μπορούσε να έρθει Greecovery στη θέση του» έγραφε μια ανόητη έκθεση.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αρχίζει πράγματι να βελτιώνεται. Λειτουργεί ουσιαστικά ως μέσο δικαιολόγησης της θεραπείας-σοκ που επιβάλλεται σε δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Το ζήτημα έθιξε ανοιχτά στους FT η Maria Paola Toschi, στρατηγική αναλύτρια αγοράς της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα. 


«Εάν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μία ανακάμπτουσα οικονομία, έχοντας στο μεταξύ λάβει το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας και της μεταρρύθμισης στην πλευρά της προσφοράς, τότε η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποκτήσει νέα αίγλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου