Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Guardian: Η Ελλάδα θυσιάζει τους επιστήμονες της...

Για «ανθρωποθυσία» των νέων Ελλήνων επιστημόνων λόγω της λιτότητας κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αφήσει απλήρωτους 750 νεοεκλεγέντες λέκτορες πανεπιστημίου, εδώ και τέσσερα χρόνια.
Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας προς τους νέους επιστήμονες, έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλο κύμα φυγής προς το εξωτερικό, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο μάλιστα παραθέτει και στοιχεία: 
Την έκτη χρονιά ύφεσης στη χώρα, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζουν ανεργία της τάξης του 56,5%, ενώ ήδη 130.000 απόφοιτοι επιστήμονες ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, σε χώρες όπως ....
....οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.
«Το να μιλάει κανείς για επιστημονική έρευνα μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό σκηνικό, ίσως μοιάζει πολυτέλεια, όμως, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, η συνεισφορά των Ελλήνων επιστημόνων στην κορυφαία επιστημονική αρθρογραφία καταλαμβάνει την 13η θέση στον κόσμο, πάνω από τον Καναδά, την Ιταλία και την Γαλλία. 
Επιπλέον, για κάθε ευρώ που επενδύεται, η ελληνική ερευνητική κοινότητα παράγει τρία», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο αναρωτιέται «πως στο καλό το καταφέρνει αυτό η Ελλάδα;».
Ο πιο δραματικός αντίκτυπος της λιτότητας σύμφωνα με τον Guardian, είναι η «κατάσταση ομηρίας» στην οποία βρίσκονται 750 περίπου πανεπιστημιακοί λέκτορες, οι οποίοι περιμένουν ακόμη, δύο έως τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή τους, να διοριστούν σε μια σχολή.
«Αυτοί οι επιστήμονες, όλοι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων με σημαντικά ακαδημαϊκά και ερευνητικά διαπιστευτήρια (πολλοί από τους οποίους και με χρόνια εμπειρίας στο εξωτερικό), αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας μακράς και απαιτητικής διαδικασίας και εξέγησαν ώστε να υπηρετήσουν ως μέλη ΔΕΠ. 
Αντί γι' αυτό όμως παραμένουν ακόμη στη ''λίστα αναμονής''», αναφέρει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου