Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Σε ποιες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες θα πάρουν φωτιά.

undefined
Οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων, αναμένεται να φέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ειδικά σε γειτονιές της Αθήνας όπου οι τιμές ζώνης έχουν καθηλωθεί από το 2007 σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα, όχι μόνο από τις εμπορικές τιμές, αλλά και από το κόστος οικοδομής.
Μάλιστα όπως αναφέρει και το tromaktiko στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια:
1. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών 30%-50% στις μεσαίες και φτωχές συνοικίες, κυρίως της Αθήνας. 
Το σκεπτικό είναι ότι .......η τιμή ζώνης στις περιοχές αυτές είναι πολύ χαμηλότερη, όχι μόνο από την εμπορική τιμή αλλά και από το κόστος οικοδομής. 
Οπως αναφέρουν άνθρωποι της κτηματαγοράς, «υπάρχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία 600 ευρώ/τ.μ. αλλά με το κόστος οικοδομής να ξεπερνά τα 800 ευρώ/τ.μ. Αυτό είναι μια στρέβλωση που θα διορθωθεί». Υποψήφιες για την φορολογική «ψυχρολουσία» είναι περιοχές όπως το Πέραμα, η Νίκαια, ο Περιστέρι, το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, η Δραπετσώνα, τα Ανω Λιόσια, η Ελευσίνα, όπου οι κατώτερες αντικειμενικές είναι κάτω από 1.000 ευρω/τ.μ. 
Βέβαια, το πολιτικό κόστος θα είναι βαρύ για μια απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών προς τα πάνω.
2. Μείωση 20%-40% στις τιμές ζώνης ακριβών περιοχών όπως η Γλυφάδα, η Εκάλη, η Κηφισιά, η Φιλοθέη, η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα. Εκεί οι αντικειμενικές είναι σημαντικά υψηλότερες από τις ισχύουσες εμπορικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν σπίτια όπου φορολογούνται με αντικειμενική 8.800 ευρώ/τ.μ. αλλά δεν πωλούνται πάνω από 6.000 ευρώ/τ.μ.
3. Το μεγάλο σοκ θα υποστούν, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε εκτός σχεδίου τουριστικές περιοχές και νησιά. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι η ένταξη των ακινήτων αυτών που σήμερα φορολογούνται με Αρχική βασική Αξία γης και Ειδική βασική αξία γης (ΑΒΑ και ΕΒΑ) που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου