Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

“Τρομοκρατικό χτύπημα” στα ακίνητα 5.500.000 πολιτών – 2,3 ως 17 ευρώ το τετραγωνικό ο φόρος – Πληρώνουν και τα μισοτελειωμένα ακίνητα!

- Δεν υπάρχει πλέον κανένα αφορολόγητο όριο 
- Διπλάσιο φόρο θα πληρώσουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων
- Άλλος φόρος για ίδια σπίτια στην ίδια πολυκατοικία ανάλογα με τον... όροφο και το που “βλέπουν”

- Φορολογούνται ακόμη και οι θέσεις πάρκινγκ σε πυλωτή 
- Αποθήκες και μαντριά σε χωράφια δεν γλιτώνουν τον φόρο 
- Δείτε τι επηρεάζει το φόρο ανά ακίνητο


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ


Όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι. Ακόμη και οι ιδιοκτήτες... μαντριών θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας που φορολογεί πλέον τα πάντα και ουσιαστικά έρχεται να γίνει....

.... συνιδιοκτήτης στο ακίνητο του καθενός.

Θα φορολογηθούν όλα τα κτίσματα, τα οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και οικισμού καθώς και για πρώτη φορά τα αγροτεμάχια, τα κτίσματα που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς και κτηνοτροφικούς σκοπούς (τα μαντριά δηλαδή) αλλά και τα ημιτελή κτίσματα.

Παράλληλα θα φορολογηθούν οι θέσεις στάθμευσης, οι βοηθητικοί χώροι και οι πισίνες που βρίσκονται στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβληθεί όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία κάθε φορολογούμενου αλλά ανά ακίνητο. Παράλληλα θα επιμερίζεται ως ποσοστό συνιδιοκτησίας κάθε φορολογούμενου στο ακίνητο.

Για να “χρυσώσει” το χάπι το υπουργείο λέει ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε δόσεις, αν και δεν έχει διαρρεύσει ακόμη το πόσες, ενώ όπως πάντα όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν έκπτωση 1,5%.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η βεβαίωση φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ και η είσπραξη εσόδων 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο με ελάχιστες απαλλαγές που θα χορηγούνται όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ιδιαίτερα αν έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, οπότε υπό προϋποθέσεις απαλλάσσονται ολοσχερώς του φόρου.


Τι προβλέπεται στο νέο νόμο για τα ακίνητα


Κτίσματα:


Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του κτίσματος ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο βασικός φόρος κυμαίνεται από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και καθορίζεται από την τιμή ζώνης του κτίσματος (ορίζονται κατʼ αντιστοιχία 20 φορολογικές ζώνες) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του κτίσματος (παλαιότητα, όροφος, αριθμός προσόψεων, βοηθητικοί χώροι). Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τα κτίρια ειδικών χρήσεων (π.χ. βιομηχανικά κτίρια, αγροτικές αποθήκες κ.λπ.), καθώς και για ειδικές συνθήκες, όπως τα ημιτελή κτίσματα.



Δημιουργούνται 20 φορολογικές ζώνες από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης άνω των 5.001 ευρώ.

Ο φόρος προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου , του βασικού φόρου, του συντελεστή παλαιότητας κτίσματος, του συντελεστή ορόφου ή μονοκατοικίας και του συντελεστή πρόσοψης, καθώς και του συντελεστή βοηθητικών χώρων, και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος, κατά περίπτωση.

Ο Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος (ΣΠΚ), σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί είναι: 


Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ) κτίσματος, προκειμένου για κύριους χώρους ειδικών κτιρίων, ο οποίος προκύπτει για το κλιμάκιο επιφάνειας στο οποίο αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί είναι:


Ο Συντελεστής ορόφου (ΣΟ), ο οποίος προκύπτει από τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί: 


Παραδείγματα:


Για ένα διαμέρισμα 85 τμ με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ το οποίο έχει πρόσοψη σε ένα δρόμο και έχει κατασκευαστεί πριν 16 χρόνια ο φόρος διαμορφώνεται στα 400 ευρώ, ενώ το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν 476 ευρώ

Για ένα διαμέρισμα 100 τμ με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ το οποίο έχει πρόσοψη σε δύο δρόμους, είναι στο δεύτερο όροφο και έχει κατασκευαστεί πριν 15 χρόνια ο νέος φόρος είναι στα 485 ευρώ ενώ με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ ο ιδοκτήτης πληρώνει 561 ευρώ

Για μια μονοκατοικία 120 τμ σε οικόπεδο 1.000 τμ με αξία 2.500 ευρώ/τμ ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει περισσότερα σε σχέση με το χαράτσι και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος θα είναι στα 2.518 ευρώ ενώ το χαράτσι ήταν 897 ευρώ και ο ΦΑΠ του 2013 ήταν 1.263 ευρώ.

Γήπεδα εντός Σχεδίου:

Για γήπεδο το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (οικόπεδο) εντάσσεται σε φορολογική ζώνη και προσδιορίζεται συντελεστής φόρου με βάση τη μοναδιαία αξία του οικοπέδου, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί: 
Μοναδιαία Αξία οικοπέδου (Euro/μ2) Φορολογική ζώνη Συντελεστής φόρου (Euro/μ2)

Για τα οικόπεδα εντός σχεδίου προβλέπονται 25 συντελεστές ανάλογα με την μοναδιαία αξία του οικοπέδου. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του γηπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του και κυμαίνεται από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο έως και 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για μοναδιαία αξίας γης άνω των 5.000 ευρώ. Εφʼ όσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται, ο φόρος μειώνεται κατά 25%. Ο νέος φόρος θα φέρει σημαντικές επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές με υψηλή μοναδιαία αξίας γης δηλαδή σε φορολογούμενους που διαθέτουν σε περιοχές- φιλέτα καθώς και σε όσους διαθέτουν οικόπεδα εντός του οποίου υπάρχει κτίσμα.


Γήπεδα εκτός σχεδίου:

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τα αγροτεμάχια ο φόρος προκύπτει από το Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά (ή 0,0015ευρώ) ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με τους εξής συντελεστές:

- Συντελεστής Θέσης

- Συντελεστής Χρήσης

- Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα

- Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας

- Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, ή επαρχιακή τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2 και 1,1 αντίστοιχα.

- Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (ΣΚ) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τετραγωνικά μέτρα ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.


Ο Συντελεστής Χρήσης (ΣΧ), ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:


Ο Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ), ορίζεται ανάλογα με την απόσταση του γηπέδου από τη θάλασσα, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Απόσταση γηπέδου από τη θάλασσα (μέτρα Συντελεστής απόστασης από τη θάλασσα

Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας (ΣΑΕ), ορίζεται ανάλογα με την επιφάνεια του γηπέδου και εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:


Για ένα αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια και με πρόσοψη σε επαρχιακό δρόμο ένας ιδιοκτήτης στη Λάρισα θα πληρώσει φόρο 47,52 ευρώ. 

Αντίθετα για ένα αγροτεμάχιο ενός στρέμματος με εξοχική κατοικία 160 τμ εντός και με δενδροκαλλιέργεια σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα ο ιδιοκτήτης του στην άνδρο θα πληρώσει φόρο 215, 56 ευρω.

Εκπτώσεις και απαλλαγές από τον φόρο

Για τα φυσικά πρόσωπα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού βεβαιωθέντος φόρου σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του. Η έκπτωση χορηγείται σε ετήσια βάση ενώ θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων και των γηπέδων στην ιδιοκτησία των μελών του νοικοκυριού (λαμβανομένου υπʼ όψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. προκειμένου για κτίσματα, τα 500 τμ προκειμένου για οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού και τα 6.000 τμ προκειμένου για αγροτεμάχια εκτός σχεδίου.

- Τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Για τους φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά χορηγείται απαλλαγή 100% από το φόρο εφόσον τηρούνται σωρευτικά τα παραπάνω κριτήρια.

Στις επιχειρήσεις χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε ετήσια βάση και πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

- Ο συνολικός κύκλος εργασιών του αιτούντος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου.

- Ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

- Δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το υπουργείο Οικονομικών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Εκχώρηση

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν με μετρητά τον Ενιαίο Φόρο θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν το σύνολο ή μέρος του οφειλόμενου φόρου με μεταβίβαση σε τρίτο της πλήρους κυριότητας του ακινήτου. Ταυτόχρονα θα εκχωρούν στο ελληνικό Δημόσιο την απαίτηση καταβολής του τιμήματος ή μέρους του τιμήματος


Εξάλλου απαγορεύεται η σύναψη συμβολαίου χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού πληρωμής του φόρου. Συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες που παραβαίνουν την ρύθμιση αυτή τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ


http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου