«Μεγάλα σχέδια» για την Ευρώπη φαίνεται πως έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Spiegel, και πρόθεσή της όπως αναφέρεται είναι να δώσει «περισσότερη δύναμη» στις Βρυξέλλες ώστε να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι πρόκειται για «επικίνδυνη πολιτικά κίνηση» καθώς ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των εταίρων στην ΕΕ, αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών με τους οποίους οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ βρίσκονται σε συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Την Τετάρτη ξεκινούν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων.
Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν παραδώσει τη λίστα με τα δικά τους αιτήματα, όπως αυτή εγκρίθηκε από τα στελέχη του κόμματος.
Δώδεκα επιτροπές και τέσσερις υποεπιτροπές αναλαμβάνουν από σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία. Σε αυτές θα συμμετάσχουν 75 στελέχη των δύο κομμάτων.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η κατανομή των επιτροπών αντιστοιχεί σε γενικές γραμμές στην κατανομή των χαρτοφυλακίων. Συχνά οι επικεφαλής των επιτροπών αναλαμβάνουν και τα αντίστοιχα υπουργεία. Στην προκειμένη περίπτωση,Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν συμφωνήσει να διευθύνουν ίσο αριθμό επιτροπών, μολονότι τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) έλαβαν υψηλότερο ποσοστό από το SPD.
Όπως επισημαίνει το Spiegel η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης να ολοκληρωθούν πριν από τα Χριστούγεννα.
«Τα Χριστούγεννα θα έρθουν νωρίτερα από ό,τι νομίζετε» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην αρχή της τρίτης θητείας της η Μέρκελ έχει περισσότερη δύναμη στη Γερμανία και την Ευρώπη από κάθε άλλο προκάτοχό της. Δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν μια τόσο ισχυρή πλειοψηφία πίσω από μια κυβέρνηση στο κοινοβούλιο της Γερμανίας.
Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού στην ουσία θα υπάρχει μια γερμανική Βουλή χωρίς αντίλογο.
Οι συσχετισμοί δυνάμεων στο κοινοβούλιο θυμίζουν ελέφαντα απέναντι σε ποντίκι, αναφέρει η Deutsche Welle και συνεχίζει: «Αν τελικά συγκυβερνήσουν, όπως όλα δείχνουν, στη γερμανική βουλή των 631 βουλευτών μόλις οι 127 θα ανήκουν στην αντιπολίτευση».
Αυτή την πλειοψηφία θα μπορούσε η Μέρκελ να τη χρησιμοποιήσει για να διαμορφώσει νέες συνθήκες τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη και να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση στη Γερμανία και μεταρρυθμίσεις στα όργανα της ΕΕ. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που είδε το κόμμα του να συγκεντρώνει ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία του, η κυριαρχία της Άνγκελα Μέρκελ είναι αδιαφιλονίκητη τόσο στο εσωτερικό του κόμματός της όσο και στη γερμανική πολιτική σκηνή.
Η «Μερκελοκρατία» στη Γερμανία δεν αμφισβητείται και η καγκελάριος στην τρίτη της θητεία δείχνει να επικεντρώνεται στις ευρωπαϊκές αλλαγές έχοντας «μεγάλα σχέδια».
Αν η Μέρκελ καταφέρει να προωθήσει τις αλλαγές που «σφυρηλατούν» αυτή την περίοδο τα στελέχη του επιτελείου της τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αλλάξει ριζικά, αναφέρει το Spiegel. Στόχος της είναι να υπάρξει ένας εκτεταμένος και κεντρικός έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών και του δημόσιου δανεισμού των 28 χωρών της ΕΕ, όπως και των εθνικών σχεδίων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Ο έλεγχος θα γίνεται από τις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση στόχος αυτού του συγκεντρωτισμού είναι η διασφάλιση μακροπρόθεσμα του ευρώ και μια κοινή οικονομική και δημοσιονομική πορεία. «Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Γερμανίας βοηθά στο να εξηγήσουμε αυτό το όραμα για την Ευρώπη δεδομένου πως ο αυστηρότερος έλεγχος στους προϋπολογισμούς δεν αποτελεί απειλή για το Βερολίνο», σχολιάζει το Spiegel.
Το σχέδια της Μέρκελ όμως βρίσκουν επικριτές τόσο εντός Γερμανίας, ακόμη και από τους Σοσιαλδημοκράτες με τους οποίους θα σχηματίσει κυβέρνηση, όσο και στους κόλπους των Βρυξελλών, ενώ την ίδια ώρα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ενισχύονται σε όλη την Ευρώπη. Οι πολέμιοι του ενιαίου νομίσματος αυξάνουν τη δημοτικότητά τους στις χώρες-μέλη. Παράλληλα η αναβάθμιση του ρόλου της Κομισιόν αποδυναμώνει τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες γίνονται ευάλωτες σε εγχώριες πολιτικές επιθέσεις, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό. Παράλληλα αυξανόμενες είναι και οι αμφιβολίες για την πολιτική ολοκλήρωση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλες οι πολιτικές πτέρυγες εκφράζουν επιφυλάξεις αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους.
Ωστόσο η Μέρκελ φαίνεται να μην πτοείται και ήδη θέτει ένα χρονοδιάγραμμα. Πρώτο βήμα είναι οι ευρωεκλογές του Μαϊου του 2014, στη συνέχεια η εκλογή νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς η θητεία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λήγει στο τέλος του έτους. Με το σχηματισμό της νέας Κομισιόν η Μέρκελ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της για την Ευρώπη που οραματίζεται. Όπως αναφέρει το Spiegel δεν φαίνεται αν την πτοεί που σε πρώτη φάση τα σχέδιά της δεν θα έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Είναι εξοικειωμένη με αυτήν την κατάσταση από τις πρώτες ημέρες της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν ζήτησε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα δανειακά πακέτα και σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντέδρασαν. «Είμαι πολύ μόνη εδώ, όμως δεν με νοιάζει. Έχω δίκιο», είχε δηλώσει σε ιδιωτική συνομιλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου