Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Κακό μαντάτο......... το ενδιαφέρον της Μέρκελ για το σκοπιανό.

 Ερωτηματικά προκαλεί η συνάντηση της Άνγκελας Μέρκελ με τον κ. Νίμιτς όπως και η ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

Η συνάντηση της κας Μέρκελ με τον κ. Νίμιτς δεν έτυχε ανάλογη της σοβαρότητάς της αντιμετώπιση από Έλληνες πολιτικούς και τον Τύπο, σε αντίθεση με την συγκρατημένη ικανοποίηση που επικράτησε στα Σκόπια. 


Ίσως, η ελληνική πλευρά δεν θεωρεί πως υπάρχει αμετροέπεια στην παρέμβαση της κας Μέρκελ σε ένα καθαρώς εθνικό μας ζήτημα!

Ο κ. Γκρούεφσκι είπε μεταξύ άλλων, ότι «Η Γερμανία είναι σοβαρή χώρα και ίσως ένας.....

... από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην Ευρώπη στον τομέα των πολιτικών εξελίξεων». Και ότι «μόνο θετικά μπορεί να εκτιμηθεί το γεγονός πως μια τόσο σημαντική χώρα όπως η Γερμανία ενημερώθηκε λεπτομερώς για το ζήτημα της ονομασίας».

Να υπενθυμίσουμε πάντως, ότι επισήμως -μέχρι τώρα- η Γερμανία διατηρεί την θέση που έχει πάρει όλη η Ε.Ε., πως εάν δεν υπάρξει λύση στη διένεξη Ελλάδας-Σκοπίων, δεν πρόκειται να ενταχθούν στην Ένωση. Περισσότερο όμως μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, και δευτερευόντως στο προσκήνιο. Και τούτο διότι η Γερμανία ετοιμαζόταν για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ζώντος ακόμη του Τίτο.

Αυτήν την αποκάλυψη έκανε ο άλλοτε αρχηγός του γαλλικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γκαλουά, η οποία μας δίνει μια ιδέα τι προετοιμάζεται τώρα. Ο Γάλλο στρατηγός λοιπόν, αποκάλυψε πως η Γερμανία από τα τέλη ακόμη του 1970 είχε σχεδιάσει όσα συνέβησαν μετά από χρόνια. Το πρώτιστο ήταν να αποκτήσουν την αυτονομία τους οι Κροάτες και οι Βόσνιοι. Παλαιοί σύμμαχοι της ναζιστικής Γερμανίας είχαν ενταχθεί στον στρατό της Wehrmacht, και οι οποίοι κατέλαβαν ορισμένες θέσεις στη Γαλλία.

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας να εισέλθουν η Κροατία και η Σλοβενία στην τροχιά της τότε Ε.Ο.Κ. στην οποία ηγούταν η Δυτική Γερμανία, ως το ισχυρότερο μέλος της, ήταν μεγάλο, επειδή κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσε οικονομική επιρροή στην Δαλματική ακτή και μέσω αυτής να πλησιάσει την Μεσόγειο, παλαιό γερμανικό όνειρο με τον παραδοσιακό τροπισμό, η «Αγία Γερμανική Αυτοκρατορία» με βλέψεις προς τις δύο Σικελίες και την Κεντρική Μεσόγειο.

Η Γερμανία, έμεινε άραγε ικανοποιημένη από την επίτευξή του πρώτου στόχου της; Σε περσινό ενδιαφέρον άρθρο της «Καθημερινής» υποστηρίχθηκε ότι, με τους Ναζί έριχνε στην Ελλάδα βόμβες με τα αεροπλάνα, τώρα ρίχνει οικονομικές βόμβες. Και ξεκινώντας από την Ελλάδα, διαλύει την Ευρώπη: «Μετέτρεψαν τη χώρα μας σε Γιουγκοσλαβία της δεκαετίας του ’90 και την βομβαρδίζουν με οικονομικές βόμβες - για όποιους δεν θυμούνται, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε από το επίμονο «σπρώξιμο» της Γερμανικής πολιτικής: ΝΑΤΟ και Αμερικανοί, ήρθαν πολύ αργότερα… Διαλύουν την Ελλάδα και δεν το κρύβουν», έγραψε η «Καθημερινή».

Ο κ. Αλέξανδρος Τάρκας, εκδότης του περιοδικού «Άμυνα και Διπλωματία», έγραψε ότι η Γερμανία είχε εξετάσει, σχεδόν από την επομένη της συγκρότησης της κυβέρνησης Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012, την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ΠΓΔΜ και ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Λινκ είχε εκφράσει σκληρές απόψεις για τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλο και τον ομόλογό του κ. Δημ. Κούρκουλα.

Υπενθυμίζεται πως, κατά τον παρελθόντα Αύγουστο, ο ειδικός απεσταλμένος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ΝΑ Ευρώπης κ. Ερνστ Ράιχελ, επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ, μεταφέροντας (και προς τη σλαβική και προς την αλβανική ηγεσία της) την αναγκαιότητα μιας λύσης, ανέφερε δε ότι «εξαρτάται από την ελληνική πλευρά η έκφραση ετοιμότητας για συμβιβασμό».

Οι Γερμανοί δηλαδή, μας ζήτησαν περαιτέρω υποχώρηση, παρά το ότι ουσιαστικώς υποχωρήσαμε στα πάντα. Σύμφωνα με τον κ. Τάρκα, από το Βερολίνο «δια της διπλωματικής οδού μεταφέρθηκε στην Αθήνα η άποψη ότι η εκκρεμότητα της ονομασίας πλήττει τα γερμανικά συμφέροντα, που θα ωφελούνταν από την επίτευξη σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη».

Με αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση της κας Μέρκελ με τον κ. Νίμιτς προκαλεί ερωτηματικά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ανακοίνωση της Καγκελαρίας εξισώνει, εμμέσως πλην σαφώς, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ως προς την επίδειξη πολιτικής βούλησης για λύση.

Ο Μακεδών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου